fallback

Продажбите на жилища на Острова са намалели наполовина за година

През септември в страната са били продадени 59 хил. жилища спрямо 126 хил. сделки, реализирани същия месец година по-рано

16:29 | 21.10.08 г.

Броят на продажбите на жилищни имоти във Великобритания е паднал с 53% за една година, сочат последните данни на британската служба „Приходи и митници“ (HMRC), цитирани от BBC. През септември на Острова са били продадени 59 хил. жилища спрямо 126 хил. сделки, реализирани същия месец година по-рано.

Стойността от миналия месец представлява също и спад от 62% спрямо последния връх от 154 хил. продажби през декември 2006 г.

Въпреки намалението на лихвените нива, опитите на правителството да съживи банковата система и понижението на данъка при сделки с имоти, засега пазарът на имоти не дава признаци, че ще обърне низходящата тенденция.

Ипотечни кредитори като Halifax и Nationwide отчитат спад на цените от около 12% за година.

Според скорошно проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) брокерите на имоти във Великобритания едва успяват да продадат средно по един имот на седмица.

Основният водещ индикатор за бъдещата активност – броят на одобрените нови ипотеки за закупуване на жилище, които още не са отпуснати, намалява със 70% на годишна база, което подсказва, че има възможност продажбите и цените да продължават да падат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 05.09.22 г.
fallback