fallback

Южна Корея ще спасява сектора на имотите с 6 млрд. долара

Правителството смята да купува земя и жилища с цел да предотврати колапса на сектора на имотите в страната

14:48 | 21.10.08 г.

Южна Корея ще похарчи 8 трлн. вона (6 млрд. долара), за да купи земя и непродадени жилища с цел да предотврати колапса на сектора на имоти в страната, което би изострило икономическото забавяне, пише Bloomberg.

Южнокорейската държавна компания Korea Housing Guarantee Co ще купи жилища на стойност 2 трлн. вона. Друга държавна компания, Korea Land Corp., ще продаде облигации за 3 трлн. вона, за да купи земя от частни компании. Останалата част от средствата ще бъде използвана за гарантиране на дългове и за подпомогане на хората с ниски приходи при покупка на жилище.

Секторът на недвижимите имоти, който представлява около 20% от икономиката на страната, е бил дестабилизиран, след като наличността от непродадени жилища е достигнала най-високото си ниво от повече от десетилетие и неизпълнението на ипотечните кредити е отбелязало ръст за първи път от пет години.

Правителството възнамерява още да накара финансовите институции да удължат сроковете за изплащане на заеми, за да облекчат краткосрочния недостиг на ликвидност при строителните компании.

Регулаторните органи също приканват банките да затегнат кредитните стандарти за жилищни ипотеки, за да се ограничи задлъжнялостта на домакинствата.

Световната кредитна криза също навежда на мисълта, че строителните компании може да срещнат трудности при изплащането на повече от 50 трлн. вона, които са изтеглили от местни финансови институции за строителни проекти, пише южнокорейският вестник Maeil Business Newspaper.

Общо 376 компании в строителната индустрия не са изпълнили задълженията си по договори за заем през първите девет месеца на годината, или с 12% повече спрямо година по-рано, сочат данни на централната банка на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 24.08.22 г.
fallback