fallback

Половината от новозакупените апартаменти в Пловдив се отдават под наем

Напливът на чуждестранни студенти раздвижи пазара, търсят се основно обзаведени двустайни апартаменти

11:19 | 21.10.08 г.

През октомври в Пловдив продължава силното търсене на апартаменти под наем, въпреки че университетите в града вече откриха новата си академична година. Напливът на чуждестранни студенти вдигна цените и раздвижи пазара, сочи анализ на кантората за недвижими имоти Europolis.

Според брокерите 50% от новозакупените жилища в Пловдив се отдават под наем, като основно се търсят обзаведени двустайни. След основен ремонт, собствениците им искат за тях твърдо между 350 и 400 евро на месец.

Традиционно, най-висок е интересът към кооперациите в идеалния център - в района на хотел „Тримонциум”, магазин „Евмолпия” и ул. „Капитан Райчо”. Жилищата се намират в непосредствена близост до Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и основни търговски улици, което ги прави особено атрактивни, коментират от компанията. Пазарният анализ на брокерите показва, че наемът на тристайни апартаменти в тази част на града може да достигне и 530 евро на месец в зависимост от лукса на обзавеждането.

Средно от 350 до 400 евро на месец вървят и луксозните жилища в другия предпочитан квартал на Пловдив - „Кършияка”, като наемите са запазили старите си нива от минали години. На същата цена в този район може да се открие и тристаен апартамент, главно заради ограниченото предлагане на квартири с по-голяма квадратура.

Без промяна, независимо от местоположението си, остават и наемите на неремонтираните и със старо обзавеждане апартаменти в града – по 150 евро за двустайни и 250 евро за тристайни, обясняват брокерите. Според тях малко по-скъпи са жилищата в квартал „Въстанически” – средно по 250 евро на месец.

Едностайните апартаменти в Пловдив не са интересни за чуждестранните студенти, които търсят основно двустайни – хол с кухненски бокс, самостоятелна спалня и санитарен възел. Наемателите са гръцки и турски студенти, които са склонни да плащат по-висока цена както за добрата комуникация на имота, така и за обзавеждане с нови мебели, битова и електронна техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
fallback