fallback

Цените на жилищата на Острова достигат своята „справедлива стойност“

Цените едва ли ще се понижат с много повече от 20% и ще спрат низходящия си тренд до края на 2009 г., смятат специалисти

09:08 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания вече достигат своята „справедлива стойност“ и бързо се приближават до нива, които са по-достъпни за купувачите. Това сочат резултатите от проучване, изготвено по поръчка на Daily Telegraph.

Проучването на компанията за пазарни анализи Lombard Street Research показва, че жилищата в страната са били значително надценени през последните месеци.

Домакинствата не трябва да очакват цените да се възстановят толкова бързо колкото това е ставало в миналото, пише изданието.

Тези резултати трябва да върнат донякъде увереността на собствениците на жилища, след като редица икономисти прогнозираха, че цените ще се понижат с 30, дори 40% през следващите години.

Всъщност Даяна Чойлева, директор на Lombard Street Research, смята, че цените едва ли ще се понижат с много повече от 20% и би трябвало да спрат низходящия си тренд до средата или края на следващата година.

„Ние смятаме, че цените на жилищата ще се оттласнат от дъното през средата или края на следващата година“, казва тя. „Въпреки това, процесът на корекция ще бъде продължителен – дори след като цените достигнат дъното те няма да се възстановят бързо или решително, а ще останат на тези нива по-дълго време. Всичко зависи от това как правителството ще използва механизмите за контрол над банките“, добавя тя.

Данни на Rightmove сочат, че офертните цени на жилищата във Великобритания са се покачили с 1% през миналия месец, но са спаднали с 4,9% на годишна база, което е най-голямото понижение, отчетено някога от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 08.09.22 г.
fallback