fallback

Продават подземни тунели в Лондон

Не е известна точната цена, която иска сегашният собственик, телекомуникационната компания BT Group

16:30 | 20.10.08 г.

В Лондон обявиха за продажба лабиринт от бомбоустойчиви тунели на дълбочина около 30 метра под центъра на града, съобщи AP.

Тунелите Кингсуей са строени през 1942 г., за да защитят лондончани от германските въздушни атаки.

Сегашният им собственик е телекомуникационната компания BT Group PLC.

„Търсим купувач с достатъчно въображение и желание да върне тунелите към продуктивна употреба“, обяснява Илейн Хюит от подразделението за имоти на компанията. „Мястото има забележителна история. Ние вече нямаме нужда от него за телекомуникационни цели, така че е правилно да го предложим на пазара“.

Тунелите, които са с обща дължина над 1,5 км, стават собственост на британските разузнавателни служби МИ6 през 1944. Впоследствие тунелите се ползват от държавата за съхранение на „документи със силно чувствителна информация“, посочват от BT. Следващият собственик са британските пощенски служби, които навремето са управлявали също и телефонната мрежа на Острова и са ползвали мястото като телефонна централа за разговорите с чужбина. През 80-те години на миналия век мястото става собственост на BT.

Говорител на компанията обяснява, че тя вече не се нуждае от помещенията, защото интернет намалява нуждата от телефонни централи.

Заради ограничения върху употребата на тунелите те не могат да бъдат превърнати в тематичен хотел, подземни офиси или жилища. Подходящи са най-вече за държавна употреба или за голяма корпорация, смятат от BT.

Те обаче отказват да уточнят каква цена ще искат за подземните тунели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 06.09.22 г.
fallback