fallback

Пазарът на имоти у нас се променя, някои фирми може да не издържат

Предстои въвеждането на единен европейски стандарт в сектора на имотите, сертифицирането по него ще е доброволно

14:55 | 17.10.08 г.

Има признаци, че пазарът на недвижими имоти в България се променя. Напълно възможно е много от фирмите, които не успеят да се адаптират, да не издържат на тази промяна. Това е естествен процес за „очистване“ на пазара, механизъм, който ще го регулира по пазарен път.

Така накратко отговори председателят на управителния съвет на национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Лъчезар Искров на питане оказва ли влияние глобалната криза на пазара на имоти у нас в рамките на провеждащата се в момента в столичния хотел Шератон национална конференция „Европейските изисквания към услугите на агентите за недвижима собственост“.

Искров беше категоричен, че на пазара не би трябвало да има място за агенти без достатъчно професионална подготовка и квалификации. Предмет на днешната конференция са именно механизмите за подобряване на качеството на предлаганите услуги в сектора, сред тях въвеждането на единен европейски стандарт.

От три години Европа разработва стандарт за изискванията към услугите на агентите на имоти, наречен prEN 15733. „Работата по стандарта започна през пролетта на 2005 г., като след осем заседания към момента разполагаме с проектен документ от 15 страници, разделен в 9 основни секции, сред които условия какво трябва да съдържа информацията, предоставена на купувача или на продавача, какво трябва да съдържа самото споразумение, каква трябва да е квалификацията на агента и други“, обясни д-р Маргарет Функ, президент на Европейската конфедерация на агентите по недвижима собственост (CEI).

По думите й работната група е срещнала различни трудности като големите различия в законодателните рамки на държавите. Например в някои страни договор се сключва и с продавача, и с купувача, а в други – само с едната страна.

Към момента документът е преминал обществено обсъждане и предстои да бъде окончателно гласуван. Очакванията са през първото или второто тримесечие на следващата година той да бъде публикуван. Сертифицирането по стандарта ще става на доброволен принцип.

Сертификати ще могат да се издават както на индивидуални брокери, така и на агенции за имоти, поясни Функ пред Invеstor.bg.

България участва във финалния етап на обсъждане на проекта чрез технически комитет по стандартизация към Българския институт за стандартизация (БИС), създаден по инициатива на НСНИ. При въвеждането на стандарта всяка страна има възможност да изготви и добави към него национални приложения, които отговарят на конкретните й различия, уточни Мая Станева, изпълнителен директор на БИС.

„Целта на стандартите и сертификатите не е да се ограничава достъпа до пазара и свободната инициатива, а да се гарантира, че агентите на пазара имат професионална подготовка и така по-добро качество“, коментира ролята на стандарта Искров.

Според него в България промени ще има главно в насоката на образованието и квалификациите на агентите, като сред изискванията в стандарта ще е минимум двугодишно обучение в специалността. Към момента у нас има 1-2 места, където тя може да се изучава.

„Допреди 10 години в България дори нямаше професия брокер на имоти в националния класификатор. На пазара продължава да има всякакви хора, някои от тях без опит и познания“, коментира Орлин Владиков, предишният председател на НСНИ.

Още по темата за недвижимите имоти – на предстоящата среща на Клуб Investor.bg, на която лекторите ще търсят заедно с членовете и гостите на клуба отговори на въпроси като:

- Има ли смисъл да се инвестира в недвижима собственост при сегашните условия на повишаване на лихвените нива и очаквания за забавяне на растежа или спад в цените на някои сегменти? - Застрашен ли е българският пазар от външните сътресения, какво можем да очакваме от бъдещето? - Какво е реалното положение на пазара на имоти по време на криза? - Какво да имаме предвид при покупка на имот? 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 12.09.22 г.
fallback