fallback

Новото строителство с най-голям корупционен потенциал

Загубите от корупцията в обществени поръчки са съизмерими с фондове, които трябваше да усвоим през първите години от еврочленството

11:15 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Новото строителството и ремонтните дейности са с най-голям корупционен потенциал, като и големите проекти, свързани с еврофондовете в сектора. Това каза по време на конференция по темата за корупцията при обществените поръчки Валентин Лазаров, президент на Националната асоциация на общинските служители в България.

Загубите от корупцията в обществени поръчки са съизмерими с фондове, които страната се надяваше да усвои през първите години от членството в ЕС, пък каза Константин Пашев от Асоциацията за мониторинг на управлението.

Той припомни данни за 2006 г., според които щетите, нанесени от корупция в обществените поръчки върху българските данъкоплатци, се изчисляват 1,3 млрд. лв.

Това е стойността на свръхплащането на обществото за това, което потребява като публични блага и услуги заради корупцията в обществените поръчки, а не на размера на подкупите, които се плащат или целия обем на опорочени обществени поръчки, уточни Пашев, цитиран от БТА.

Днешната конференция бе под надслов „Намаляване на корупционните рискове и въвеждане на добри практики при управлението на обществени поръчки“. Събитието бе организирано от Института за икономическа политика в сътрудничество с Асоциацията за мониторинг на управлението и Националната асоциация на общинските служители в България по проекта „Прозрачно управление на централно и местно ниво в България - повишаване на административния капацитет и насърчаване на сътрудничеството за намаляване на корупционните рискове и прилагане на добри практики при управлението на обществени поръчки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 27.08.22 г.
fallback