fallback

Жилищната криза на Острова може да приключи, ако се понижат лихвите

В случай че лихвите останат на сегашните нива, цените на жилищата ще се понижат с още 5-10%, смятат специалисти

11:18 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кризата на британския жилищен пазар може да приключи още догодина, ако цената на ипотечното кредитиране се понижи с още половин пункт, смята икономистът от Morgan Stanley Дейвид Майлс, цитиран от в. Таймс.

В случай, че лихвите останат на сегашните нива, цените на жилищата ще се понижат с още 5-10%, което ще доведе до още 17 хил. паунда понижение в средната цена за жилище във Великобритания, смята той.

Майлс обаче предупреждава, че на пазара на жилища има редица рискове, които могат да доведат до много по-тежко положение, отколкото се предполага.

Въпреки това прогнозите му са значително по-оптимистични в сравнение с тези на много други икономисти, които очакват, че цените ще се понижат с до 35%, преди да достигнат дъното.

Андрю Клер, професор по управление на активи в „Кас бизнес скуул“, прави много по-мрачна прогноза, като смята, че цените ще се понижат с 40%, а стойността на имотите няма да се върне до нивата от 2007 г. преди 2023 г.

Прогнозите на Майлс идват в момент, в който кредитните институции отчетоха изключително слаба активност през август, когато са били одобрени едва 15 600 нови ипотеки. Това представлява спад от 55% в сравнение със същия период на миналата година. Брутният обем на ипотеките пък е спаднал с 63% до 6 млрд. паунда.

Кризата е засегнала също и брокерите, които се борят за всяка продажба и едва продават по един апартамент седмично. Брокерите са продали средно по 11,5 апартамента за последните три месеца, което е най-ниското ниво от 1978 г. насам.

Наред с това тази година се очаква и повишение на броя на отнетите от банките имоти, който вероятно ще се покачи с 50% до 45 хил.

По данни на Halifax спад от още 10% от цените ще понижи средната цена на жилищата във Великобритания с 45 хил. паунда до 155 хил. паунда. За сравнение, средната цена в страната достигна своя връх от почти 200 хил. паунда през август миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 08.09.22 г.
fallback