fallback

Испания отчете спад от 1,3% на цените на жилищата за третото тримесечие

Данните от частния сектор са за значително по-рязко понижение

16:37 | 15.10.08 г.

Цените на жилищата в Испания паднаха с 1,3% през третото тримесечие спрямо второто, когато беше отчетено понижение от 0,3%, сочат официални държавни данни, цитирани от Ройтерс.

Това е второто поредно тримесечие, през което се отчита поевтиняване на жилищата в страната на тримесечна база, посочват от министерството на жилищното строителство.

На годишна база цените регистрират повишение от 0,4 на сто през третото тримесечие, докато през второто годишният ръст беше 2%.

Държавните данни са в рязък контраст с тези от частния сектор, които отчитат далеч по-стръмен спад на цените из цялата страна след десетгодишния възход.

Вчера от компанията за анализи на сектора на недвижимите имоти Tinsa съобщиха, че цените са паднали с 4,9% през септември спрямо година по-рано и това е седми пореден месец на движение надолу.

Анкета на Ройтерс сред 10 икономиста установява, че очакванията са за спад от 3% тази година и 9% през 2009 г., като прогнозата е цените да загубят общо 22,5% спрямо върха си от миналата година, преди да стигнат дъното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 11.09.22 г.
fallback