fallback

Продажбите на жилища на Острова стигнаха 30-годишно дъно

Брокерите на имоти са продавали средно по по-малко от 1 имот на седмица през септември

10:10 | 14.10.08 г.

Кризата на пазара на жилища във Великобритания се изостря, става ясно от последните данни на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (Rics). Според тях брокерите на имоти са продавали средно по по-малко от един имот на седмица през септември.

Броят продажби на Острова е на най-ниското си ниво в историята на проучването на Rics, което се води от 1978 г. Стойността е с 52% по-ниска спрямо тази от септември миналата година.

Лондон е пазарът с най-малко продажби средно на един брокер, като средната стойност за изминалите три месеца е едва 8.

В национален мащаб 91% от брокерите отчитат спад на цените през предишното тримесечие.

„Както изглежда, само тези купувачи със значителен финансов ресурс са в състояние да участват на пазара“, коментира говорител на Rics, цитиран от BBC.

Ипотечни кредитори в страната като Halifax и Nationwide отчитат спад от порядъка на 12% - 13% на цените на имотите през изминалата година.

Въпреки мрачната картина от института намират известна подкрепа в лекото подобрение на броя нови запитвания от потенциални купувачи. Делът на оценителите, които отчитат ръст на запитванията, е на най-добрата си стойност от 16 месеца, въпреки че остава по-малък от тези, при които има спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 20.08.22 г.
fallback