fallback

И купувачи като Джони Деп не могат да спасят пазара на имоти в Париж

Икономисти прогнозират спад на цените на апартаментите във френската столица през третото или четвъртото тримесечие

17:07 | 13.10.08 г.

Глобалният недостиг в кредитирането е стигнал и до Париж, смята Фейсал Фуад, брокер на имоти във френската Century 21 Chaumont. „Кандидатите за кредит получават откази от банките“, обяснява Фуад, който продава апартаменти в един от най-евтините райони във френската столица. „Никога не съм виждал нещо подобно преди. Трудно е да се получи кредит“, обяснява той пред Bloomberg.

Засега Париж избягва ценовите спадове, които засегнаха пазара на имоти в други европейски столици като Лондон, където тази година се наблюдава понижение от 9,4%, благодарение на по-ограниченото предлагане на апартаменти във френската столици и търсенето на имоти, които да се ползват само понякога.

Купувачите на апартаменти, цените на които достигат 11 хил. евро за квадратен метър, варират от местни професионалисти като учители и доктори до известни личности като актьора Джони Деп и певеца Лени Кравиц.

Сега затегнатите условия за кредитиране и по-високите лихвени нива могат да започнат да подкопават цените на имотите в града, смятат икономисти. Докато данните на националния статистически институт Insee от 7 октомври отчитат ръст на цените от 2,4% през второто тримесечие, намаляващият брой сделки ще обърнат тенденцията, прогнозира икономистът Бруно Кавалие от Oddo & Cie в Париж.

„Цените ще се понижат през третото или четвъртото тримесечие. Може и да има още търсене, но намаля платежоспособността на домакинствата, а банките отпускат малко нови заеми“, аргументира се Калавие.

Ръстът на заемите за имоти се забавя към края на второто тримесечие до 8,9% спрямо 11% година по-рано, сочат данни на базираната в Париж федерация на банките във Франция. За третото тримесечие над половината от банките, участвали в проучване на централната банка, казват, че ще затегнат условията за отпускане на кредит.

„През 2007 г. кандидатстването за кредит беше само формалност. Днес 15% от купувачите, които биха получили кредит миналата година, получават отказ. Това допринася за забавянето“, коментира Кристоф Креме, главен изпълнителен директор на Meilleurtaux, компания за онлайн отпускане на кредити.

Най-скъпата зона в града, Шести район, известен с кафенетата, където е творил Ърнест Хемингуей и магнит за чуждестранните купувачи, може да бъде сериозно засегнат. Средната цена за апартамент с площ 185 кв. м в района е около 1,8 млн. евро.

„Проблемът с Шести район е, че много американци купуваха имоти там, а сега не могат. Самите парижани не могат да си позволят такива сделки, така че цените може да стагнират“, смята Фуад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 25.08.22 г.
fallback