fallback

Eurex пуска борсови фючърси, базирани на недвижими имоти

Фючърсите ще са базирани на UK Total Returns, който измерва общата възвръщаемост на пазара на недвижими имоти във Великобритания

14:04 | 13.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на следващата година международната деривативна борса Eurex възнамерява да регистрира за търговия фючърси, базирани на индекса UK Total Returns, който е един от основните измерители на пазара на недвижими имоти във Великобритания, съобщава FT.

UK Total Returns, който е един от индексите, публикувани от Investment Property Databank (IPD), измерва общата възвръщаемост на пазара на недвижими имоти.

„Недвижимите имоти са широк клас от активи. Но преди четири години нямаше нито един деривативен инструмент, базиран на този пазар“, припомня Йън Кълън, директор и съосновател на IPD.

От 2004 г. насам пазарът на деривати върху недвижими имоти, търгувани „на гише“, е нараснал до 24 млрд. евро номинална стойност. До момента обаче няма борсово търгувани деривативни инструменти, свързани с пазара на имоти.

Според Кълън е било необходимо време за „узряване“ на пазара преди пускането на подобен род инструменти. „Изглежда е настъпил моментът, когато една такава опция би била полезна за разширяването на пазара и би привлякла нови участници“, смята още той.

Освен организирането на търговията с фючърсите върху UK Total Returns, Eurex ще позволи и на търговците „на гише“ да използват клиринговите й институции.

Според анализатори наличието на борсово търгувани деривати ще доведе до по-справедлива и „прозрачна“ оценка на имотите, базирана на стандартизирани контракти. Освен това подобен род инструменти дава възможност за хеджиране на позиции в реална недвижима собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
fallback