fallback

Идеята „небостъргач“ у нас се експлоатира с рекламна цел

В бъдеще можем да очакваме успокояване на пазара на офис площи у нас и стабилизиране на наемните нива

11:23 | 10.10.08 г.

Въпреки че има много обявени проекти за построяване на високи сгради в широкия бизнес център на София, надали в скоро бъдеще в столицата ще се издигне небостъргач. Сред причините за това са високата цена на този тип строителство, както и недостигът на подходящи терени, смятат експерти в сектора на имотите.

Идеята „небостъргач“ се експлоатира с рекламни цели, за да се вдигне шум около дадена компания, коментира Красимир Димитров от агенцията за имоти Source Real Estate Advisers.  

Въпросът за небостъргачите беше повдигнат в рамките на дискусия за офис площите у нас по време на конференцията BalRec – България, която се проведе с медийното партньорство на Investor.bg.  

Като цяло в бъдеще можем да очакваме успокояване на пазара на офис площи у нас и стабилизиране на наемните нива на повечето проекти, е мнението на експерти.  

„Вървим усилено към балансиране на търсене и предлагане, а има и огромен pipeline (проекти в процес на развитие - бел. ред.)“, посочи Елица Панайотова от Alfa Developments. Според нея въпреки високата запълняемост на площите в София, наемателите вече са по-предпазливи. „Кризата се превърна в основна тема, всички са засегнати“, добави тя.  

Според Димитров е невъзможно да се случат всички обявени проекти в офис сегмента и кризата ще окаже оздравителен ефект върху него.  

Това мнение подкрепя и Ралф Холанд от Forton International, според когото ще бъде построено "реалистичното количество нови площи, които ще бъдат абсорбирани и клиентите ще платят исканата цена". Така ще бъде постигнат по-устойчив пазар от Варшава например, смята той.  

При наемните нива на офисите след тенденцията нагоре се очаква тенденция за стабилизиране. За това допринасят два основни фактора – балансирането на търсене и предлагане и очакванията не всички обявени проекти да бъдат реализирани, анализира Панайотова.  

Затова сред играчите на офис пазара не съществува страх от пренасищане. Някои от тях очакват дори равномерно покачване на наемите нива за по-уникалните локации.  

Около 7-7,5% е доходността към момента, смятат експертите. „Компресията на доходността не слиза надолу, а остава на нивата от последните сделки. Трябва да се изчака, нямаме много сделки към момента“, коментира Панайотова.  

Времето на големите маржове приключи, пазарът се стабилизира, обобщи ситуацията Димитров.  

Сред основните тенденции на пазара е още новите офис сгради да се строят извън централната градска част, защото натам се насочва търсенето. Накрая в центъра ще останат само тези компании, които имат реална нужда да присъстват там.

Още от BalRec – България:

Експерти: Играчите на пазара на имоти трябва да преоценят начина на работа Избягват ли България инвеститорите в индустриални проекти? Търговските паркове ще изместят моловете в България Пазарът на ваканционни имоти е мъртъв. Да живее пазарът! Какво очаква пазара на панелни жилища? Купувачите на жилища у нас заемат изчаквателна позиция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 07.09.22 г.
fallback