fallback

Нов рекорден спад на цените на британските жилища през септември

Жилищата на Острова са загубили 13,3% от стойността си на годишна база

12:16 | 09.10.08 г.

Цените на жилищата във Великобритания отчетоха поредния си рекорден спад през септември, като загубиха 13,3% от стойността си на годишна база, сочат данни на Halifax, цитирани от Guardian.

Според данните на най-големия ипотечен кредитор във Великобритания средната цена за жилище на Острова вече е 172 108 паунда – с над 26 хил. паунда по-малко спрямо септември миналата година. Така средната цена почти се върна на нивата от януари 2006 г., когато беше 170 886 паунда.

Месечното понижение е 1,3%, което е признак, че решението на правителството да увеличи данъчния праг за сделките с имоти над 175 хил. паунда, обявено в началото на септември, не е успяло да съживи пазара на имоти.

Данните за тримесечието сочат, че цените са паднали с 5,2% от юли до септември, като се запазва приблизително същият темп от предходното тримесечие. Според компанията това е признак, че темповете започват да се стабилизират, но въпреки това „пазарните условия ще останат предизвикателни“.

Данните отговарят на очакванията на анализаторите и в голяма степен са подобни на публикуваните миналата седмица от Nationwide, които отчетоха спад от 1,7% през септември и 12,4% за изминалата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 06.09.22 г.
fallback