fallback

Шериф от Илинойс забрани да се гонят хора от жилища с просрочени ипотеки

Според Томас Дарт често се изгонват наематели, които редовно си плащат наемите, но наемодателят им е изостанал с вноските по ипотеката

11:33 | 09.10.08 г.

Шерифът на окръг Кук в Илинойс Томас Дарт съобщи, че прекратява изпълнението на съдебни заповеди за изгонване на обитатели от жилищата.

С над 5 млн. жители окръгът е втори по население в страната, като повече от половината жители живеят в административния център Чикаго.

Окръгът е на път да постигне рекорден брой изгонвания, основната част от които заради просрочени ипотеки.

Според Дарт при много от тези случаи се изгонват наематели, които редовно си плащат наемите, но наемодателят им е изостанал с вноските по ипотеката.

По принцип ипотечните компании би следвало първо да установят кои са обитателите на жилището, преди да поискат да бъдат изгонени, но според шерифа често това не се прави.

„Ипотечните компании виждат само лист хартия, не и хората, и не се интересуват кой е в сградата. Просто си искат парите и не се интересуват кого ще засегнат“, коментира пред журналисти шерифът, цитиран от CNN.

„Отгоре на всичко искат данъкоплатците да финансират работата по разследването вместо тях. Повече няма да им вършим работата. Просто няма да гоним невинни наематели“, категоричен е Дарт.

През 1999 в окръг Кук е имало 12 935 случая на дела за просрочени ипотеки, през 2006 са заведени 18 916 дела, а миналата година - 32 269. Очаква се общият им брой тази година да надхвърли 43 хил.

От асоциацията на банкерите в Илинойс се обявиха против плана с аргумента, че Дарт е „избран да опазва закона и да изпълнява задълженията на службата си, които включват и изпълняване на съдебните заповеди за изгонване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 10.09.22 г.
fallback