fallback

МВФ: Цените на жилищата в 16 държави са надхвърлили фундаментите си

В Ирландия се наблюдава най-голяма разлика между ценовото повишение и фундаменталните фактори, които биха го обяснили

17:01 | 08.10.08 г.

Цените на жилищата в 16 държави са се повишили повече, отколкото фундаменталните фактори биха подкрепили през изминалото десетилетие, като начело е Ирландия, съобщиха от Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от Ройтерс.

В своя анализ за глобалната икономика, който се публикува два пъти годишно, от МВФ търсят отговор на въпроса колко още може да се наложи да паднат цените на жилищата и какви биха могли да бъдат икономическите последствия.

Разгледани са ценовите повишения в периода от 1997 г. до края на 2007 г., като от МВФ са изчислили каква част от ръста във всяка страна не може да се обясни с фундаментални фактори като ръст на доходите на населението, население в трудоспособна възраст, цени на кредитирането и лихвени нива.

Разликата между ценовото повишение и фундаменталните фактори, която анализаторите от фонда определят като „несъответствие в цената на жилищата“, дава индикация за потенциалната корекция на цените.

Ирландия има значително най-голяма такава разлика от около 30%, следвана от Великобритания, Австралия, Норвегия, Франция, Швеция и Испания.

САЩ се нарежда на 15-то място с разлика от около 7%, но това може да се дължи отчасти на факта, че цените вече паднаха рязко.

Исторически погледнато, когато цените на жилищата падат, докато икономиката отслабва и кредитните условия се затягат, последствията са значителни, посочват от фонда. Анализирайки данни от 1960 г. насам, те стигат до извода, че рецесиите, свързани със срив на жилищния пазар и кредитна криза, траят по-дълго и са по-дълбоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
fallback