fallback

Жилищата в Киев поевтиняват, предприемачи замразяват проекти

През септември цените на имотите на първичния пазар в Киев са паднали средно с 1,3%

12:47 | 08.10.08 г.

Финансовата криза стигна до пазара на имоти в Украйна. Жилищата в Киев поевтиняват, а предприемачите замразяват строителни проекти. Анализатори очакват още по-голям спад на цените на жилищата, предава руската бизнес радиостанция Business FM.

През септември цените на имотите на първичния пазар в Киев са паднали средно с 1,3%. Най-много е засегнат икономичният клас, където цените са загубили над 2%. Някои компании предлагат 10% отстъпка. На пазара на имоти в страната просто няма пари.

Над 30% от украинските банки са собственост на чуждестранни банки. Ако по-рано те наливаха евтини кредити, сега ситуацията е различна. Парите рязко поскъпнаха, а условията за отпускане на кредит се затегнаха.

Намалява търсенето и на луксозни имоти, казва управляващият директор на UFC Юри Григорук. „При луксозните имоти през последните години при цените са наблюдаваше само една тенденция и тя беше нагоре, а предлагането не стигаше. Сега в сградата, в която се настаних скоро, живеят общо три семейства. Останалите имоти стоят непродадени. Крановете над строежите в Киев не работят“, разказва той.

Нищо критично в ситуацията на пазара на имоти в Украйна не вижда обаче консултантът в сферата на имотите Дмитрий Павленко от Fellton Group.

„Към момента на практика няма спад на цените, а застой. Замразяват се строителни проекти в начален етап. Около 60% от пазара е замразен. Цените се колебаят между 6 хил. и 10 хил. долара за квадратен метър. Напълно е възможно сега много инвеститори да направят отстъпки в цената на жилища, които са купили по-рано и това да повлия кардинално за понижение на цените“, казва той.

Преди половин година едностайно жилище в покрайнините на Киев струваше над 120 хил. долара, а сега в центъра може да се намери и за 80 хил.

Очаква се този спад на пазара в Украйна да продължи година и половина до две, след което отново да започне ръст. Анализатори прогнозират годишният ръст на цените на жилища в Украйна да бъде между 3% и 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 03.09.22 г.
fallback