fallback

DTZ: Добрите инвестиционни имоти не са в миналото

Офиси в Лондон, Франкфурт, Мюнхен и Берлин, както и във Франция още предлагат добри възможности, смятат от консултантската компания

10:38 | 08.10.08 г.

Пазарите на недвижими имоти в Европа може да изпитват натиск от проблемите на финансовия сектор, но това не означава, че добрите инвестиционни имоти са изцяло в миналото, смята Тимо Чамлер, директор „Инвестиции“ за Европа, Близкия изток и Африка в консултантската компания DTZ.

Той дава за пример офисите в лондонското Сити и Уест Енд, чиито падащи цени увеличават привлекателността им. През последните седмици немски фондове от отворен тип стават все по-активни в британската столица. Последните големи постъпления във фондовете от отворен тип в Германия – 5,78 млрд. евро за първите осем месеца на годината, им дават значителни възможности във време, когато много инвеститори се борят за финансиране.

В Германия офисите във Франкфурт, Мюнхен и Берлин още предлагат добри възможности, казва Чамлер. Той добавя, че офис площите във Франция също си заслужават инвестицията, като повечето сделки се сключват в регионалните градове, където доходността е по-висока.

Много инвеститори са в очакване на пазара да излязат активи, които се продават от компании в затруднение.

„Повечето банки вероятно няма да пуснат активи на пазара веднага. Според мен обаче следващата година те ще започнат да извършват оценки на имотите, които притежават с оглед ликвидацията им“, казва Чамлер, цитиран от Property EU.

Според него компаниите за имоти, които изпитват затруднения, включително няколко в Испания, също се очаква да пуснат имоти на пазара. „Испания беше затворен пазар, като испанските продавачи често предпочитаха да продават на испански купувачи. Сега обаче пазарът ще се отвори повече за чуждестранните инвеститори, което е здравословно“, разсъждава Чамлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 29.08.22 г.
fallback