fallback

Незаетите офис площи в Ню Йорк нарастват с над 40%

Общото ниво на незаетост в Манхатън, включително и за офиси клас B и C, е било 7,4% за третото тримесечие

11:02 | 08.10.08 г.

Незаетите топ офис площи в Ню Йорк са нараснали с 43% през третото тримесечие спрямо година по-рано, като едно от причините за това са драстичните съкращения на персонал на Уол Стрийт, пише Bloomberg.

„Смятаме, че офертните наеми ще се понижат“, казва Джоузеф Харбърт от Cushman & Wakefield. Ценовите нива, при които се сключват договори за наем, вече са започнали да се понижават, добавя той.

Секторът на финансовите услуги в Манхатън е усвоявал всеки трети квадратен фут (1 кв. фут=0,09 кв. м) от пазара на най-скъпите офиси в САЩ и неговото свиване ще има огромно въздействие върху офис пазара, казва Кенет Маккарти, също от Cushman & Wakefield.

Делът на незаетите офиси клас А в Манхатън се е покачил до 7,7% от 6,9% през второто тримесечие, като през миналата година е бил 5,4%. Налице са 1,7 млн. кв. м, които се предлагат под наем, увеличение спрямо 1,2 млн. кв. м за миналата година, сочат данни на Cushman & Wakefield.

Общото ниво на незаетост в Манхатън, включително и за офиси клас B и C, е било 7,4% от 7,1% през второто тримесечие и 5,7% за миналата година. Последният път, когато това ниво е било толкова високо, е през второто тримесечие на 2006 г.

От офис площите, които се предлагат за отдаване под наем в метрополиса, достигащи 2,7 млн. кв. м, 613 хил. кв. м, или 23%, са площи, които се преотдават под наем. Това е повишение от 72% спрямо площите, предлагани под наем от самите наематели през изминалата година и най-големият скок от четири години насам.

Според МакКарти това по принцип води до понижаване на наемите, тъй като наемателите нямат стимул да търсят висока възвръщаемост от площите за разлика от собствениците.

Средните офертни наеми в Ню Йорк са продължили да се покачват до 785 долара на кв. м, което е ръст от 1,9% спрямо второто тримесечие.

В национален план делът на незаетите офиси е достигнал 13,6% през третото тримесечие от 13,1% през второто тримесечие, сочи доклад на компанията за проучване на пазара на недвижими имоти Reis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
fallback