fallback

Очакват германските фондове от отворен тип да доминират на родния си пазар

Те ще продължават да инвестират в топ имоти и вероятно ще приемат по-ниска възвръщаемост вместо да залагат на волатилни пазари

12:05 | 07.10.08 г.

Германските фондове от отворен тип вероятно ще предприемат мащабна вълна от покупки следващата година както на родния си пазар, така и в чужбина заради значителния размер на набрания тази година от тях капитал, казва Саша Хетрих, управляващ партньор на King Sturge в Берлин, цитиран от PropertyEU.

„Германските фондове вероятно ще доминират на техния местен пазар следващата година – те са се научили да купуват и продават в правилния момент от цикъла“, казва Хетрих.

Капиталът, привлечен от 43-те германски фонда от отворен тип, е възлязъл на 5,78 млрд. евро през първите осем месеца на година, според изчисления на взаимния фонд BVI Bundesverband Investment und Asset Management.

Въпреки това е малко вероятно германските фондове от отворен тип да променят избора си на топ имоти за инвестиции, дори и да не намират достатъчно инвестиционни възможности, смята Хетрих. Вместо това те може да приемат по-ниска годишна възвръщаемост вместо да залагат на пазари с висока волатилност. „Обикновено фондовете от отворен тип целят възвръщаемост от 5% до 6%, но вероятно ще приемат и по-ниска доходност от топ имоти с добри наематели“.

Досега тази година в Германия са се осъществили сделки с недвижими имоти на обща стойност 18 млрд. евро, като при една трета от тях са участвали фондове от отворен и затворен тип. Очаква се сделките за цялата 2008 г. да достигнат общо 25 млрд. долара, което е значително понижение спрямо сделките за 60 млрд. евро за миналата година.

Според Хетрих следващата година ще е по-предизвикателна, като той очаква обемът на сделките за 2009 г. да не надхвърли този за 2008 г. В частност втората половина на следващата година ще е доста трудна за наемния пазар, тъй като ефектът от банковата криза и радикалните съкращения на персонал ще започнат да се отразяват на офис пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 19.08.22 г.
fallback