fallback

Новото жилищно строителство на Острова на най-ниско ниво от 50 години

Въпреки че строителството представлява само 6% от БВП на Великобритания то може да я тласне към рецесия

15:47 | 03.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Новото частно жилищно строителство във Великобритания е достигнало най-ниското си ниво от 50 години насам, потвърждавайки доказателствата, че страната е в рецесия, пише Independent.

Въпреки че строителството представлява само 6% от БВП на страната, слабото представяне на останалите икономически сектори означава, че позицията, в която се намира строителната индустрия, е достатъчна да тласне икономиката към спад.

Понижението е причинено от кредитната криза, заради която ипотечните продукти изчезнаха бързо от пазара. Намаленото им предлагане е станало причина индексът за жилищните цени на Nationwide да се понижи с 1,7% през последния месец. Това означава, че цените на жилищата на Острова са спаднали с 12,7% в сравнение със същия период на миналата година. Това е 11-тото им поредно понижение и най-резкият спад откакто Nationwide води статистика.

Цените се понижават по-бързо сега в сравнение с миналата жилищна рецесия в началото на 90-те години.

На базата на спада в жилищното строителство, който е около 30% в сравнение с миналата година, 2008-ма се очертава като най-лошата година поне от 1957 г. насам.

От британския статистически институт съобщават, че стойността на новите жилища, които ще бъдат построени тази година, ще бъде 5,6 млрд. паунда, в сравнение с предишния най-нисък рекорд от 5,7 млрд. паунда през 1992 г.

Кредитната криза е засегнала в значителна степен строителната индустрия и ефектите от нея ще се разпространят и извън сектора на имотите.

Наред с ограничените кредитни условия, търсенето на кредити също се е понижило, тъй като потребителите и бизнесът са станали по-предпазливи.

По думите на икономиста от Citi European Economics Майкъл Сондърс съществува „постоянна и мрачна картина на затягане на кредитните стандарти, слабо търсене на заеми и покачващ се брой на просрочените кредити”.

Той казва, че съществува порочен кръг, при който банките ограничават кредитирането за компаниите и домакинствата заради влошените икономически условия, което е придружено с по-ниска толерантност към риска и ограничени капитали на разположение. Понижението в предлаганите кредити пък задълбочава спада, което затвърждава нежеланието на банките да отпускат кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 08.09.22 г.
fallback