fallback

Спад в заетостта и приходите на европейските хотелски вериги през август

За първи път се наблюдават толкова сериозни понижения в заетостта

12:03 | 03.10.08 г.

Европейските хотелски вериги регистрират значителен спад в заетостта и печалбите през август, сочат данни от последното проучване на TRI Hospitality Consulting, цитирано от PropertyEU.

Проучването установява, че средната заетост на девет от изследваните 10 пазара и печалбите на 8 от тях са се понижили.

За първи път са били наблюдавани толкова сериозни понижения в заетостта, се отбелязва в проучването. Ключови ваканционни дестинации като Прага, Виена и Амстердам са отчели спад в нощувките на посетителите.

Средната заетост на хотелите се е понижила най-много във Виена, до 71,6%. Като основни фактори за това се цитират по-слабото местно търсене и намаляването на престоя на северноамериканските и японските посетители.

Прага е с най-резкия спад в печалбите. Проучването установява, че приходите на ден са се преполовили до 33,06 евро на налична стая този август от 65,10 евро през август миналата година. Основен принос за това има понижаването от 22,6% в средната цена за стая до 84,01 евро.

Мюнхен не следва тенденцията на спад в печалбите, като реализира 32% ръст в приходите до 45,10 евро на налична стая. За положителното развитие е допринесло повишението от 33,2% на средната цена на налична стая до 131,42 евро.

Представянето в Лондон е останало стабилно. Британската столица е един от водещите по рентабилност хотелски пазари в проучването с приходи, достигащи 79,03 евро на налична стая на ден. Лондон е регистрирал и най-високата средна заетост от 84,6%.

Париж е отчел най-високата средна цена за стая, с ръст от 5,8% на годишна база до 222,39 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
fallback