fallback

Продажбите на имоти в Естония достигнаха петгодишно дъно

Обемът на сделките с имоти се е е понижил с 26% на годишна база до 8385

17:17 | 02.10.08 г.

Продажбите на недвижими имоти в Естония през третото тримесечие са се понижили до най-ниското си ниво от пет години насам заради по-строгите условия за финансиране и отслабналото потребителско доверие, пише The Baltic Business.

Броят на сделките с имоти се е понижил с 26% на годишна база до 8385, най-ниското ниво от третото тримесечие на 2003 г., сочат предварителни данни на естонската агенция за земите.

Продажбите на недвижими имоти, вторият по големина сектор в Естония с 20% дял от брутния вътрешен продукт на страната, са регистрирали спад с около една трета тази година. Това се дължи на затягането на условията за кредитиране от страна на банки като шведските Swedbank ABи SEB AB, за да се предотврати прегряване на икономиката.

Стойността на сделките с недвижими имоти се е понижила с 37% на годишна база до 7,9 млрд. естонски крони (около 504 млн. евро). Средната цена на двустаен апартамент, най-търсеният вид жилищен имот, е намаляла с 10% спрямо година по-рано до 1010 евро на кв. м.

Ръстът в кредитирането, също засегнат от отслабващото потребителско доверие, е бил 16% през август на годишна база за разлика от средногодишен ръст от 44% между 2005 и 2007 г.

През август за четвърти пореден месец е паднало и промишленото производство в страната, като така се увеличават сигналите за задълбочаване на рецесията в страната.

Промишленото производство е намаляло с 2,6 на сто на годишна база през месеца спрямо спад с 4,6 на сто през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 01.09.22 г.
fallback