fallback

Финансовата криза може да замрази проекти за имоти в Румъния

В момента в процес на изграждане в страната има над 100 мола, което е нереалистично висок брой проекти, смятат специалисти

12:41 | 02.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Международната финансова криза ще засегне пазара на продажби на дребно в Румъния, който отбеляза значителен ръст през последните няколко години, пише Ziarul Financiar.

Това ще доведе до забавяне на плановете за разширяване на бизнеса както на търговските вериги, така и на инвеститорите в търговски площи, пише изданието, цитирайки участници в конференция на Международния съвет на търговските центрове.

„Тази криза може да помогне на строителните предприемачи и на търговските вериги да разберат пазара и да знаят какво да очакват от него, предвид това, че техните очаквания досега бяха прекалено високи“, казва Висенту Зорзолан, мениждър на компанията AAV Group, която държи франчайз правата на марки като Esprit, Springfield и Women'Secret.

„Броят на търговските центрове в процес на развитие, които са над 100, очевидно е нереалистичен“, казва той.

По думите му калкулациите са направени на базата на население от 22 млн. души. Въпреки това от тях реалните клиенти са 10-12 милиона и съществен въпрос е как тези хора харчат парите си, ако ги имат.

Редица градове в Румъния, както и някои райони на Букурещ, са пренаситени с търговски проекти. Резултатите от дейността на много от моловете, които вече са отворили врати, се оказаха разочароващи, въпреки че много от строителните предприемачи са вече опитни, а възможностите за пазаруване – все още ограничени, добавя той.

Кризата се очаква да засегне и жилищния пазар в Румъния, като свали или поне замрази цените на имотите, смятат специалисти.

Сделките с имоти в страната се понижиха с 43% през първото полугодие, а през юли ипотечното кредитиране отбеляза спад за пръв път от 17 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
fallback