fallback

Инвестициите в имоти се понижават и на Острова

За първите девет месеца на годината инвестиционните сделки в имоти регистрират спад от 58%

16:03 | 01.10.08 г.

Инвестиционната активност е отслабнала не само в сектора на бизнес площите в Ирландия, но и на пазара на недвижими имоти във Великобритания, сочат данни на Jones Lang LaSalle, цитирани от PropertyEU.

Инвестиционните сделки с недвижими имоти на Острова за първите девет месеца на година са достигнали обща стойност от 18 млрд. паунда, което е понижение от 58% спрямо същия период на миналата година.

Това се дължи основно на липсата на финансиране, която влияе на много от крупните сделки, особено в централната част на Лондон и на пазара на търговските центрове.

За третото тримесечие инвестициите в имоти са възлезли на 5 млрд. паунда за разлика от 6 млрд. паунда за предходното тримесечие.

През първите три тримесечия на 2008 г. най-предпочитани сред инвеститорите са били отново офис имотите, чийто дял от целия обем на сделките е бил 50%, следвани от сектора на търговските площи с дял от около 30%.

Чуждестранните инвеститори и частните лица са били основните купувачи на пазара във Великобритания, като техните нетни инвестиции са възлезли на 6 млрд. паунда за периода. От страната на продавачите най-активни са били публичните тръстове за инвестиции в недвижими имоти REIT (Real Estate Investment Trusts, фондове, подобни на нашите АДСИЦ) и британските институции, които са получили чисто от продажба на имоти съответно 2,3 млрд. паунда и 1,4 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 01.10.08 г.
fallback