fallback

Германската Hypo Real Estate ще получи спасителен заем от 35 млрд. евро

Финансирането ще бъде осигурено от държавата и частни банки

17:49 | 29.09.08 г.

Вторият по големина кредитор на бизнес имоти в Германия Hypo Real Estate Holding AG ще получи 35 млрд. евро гаранция от държавата и частни банки, за да бъде спасен от потенциален крах, съобщи Bloomberg. 

Спасителите на банката ще отпуснат спешна кредитна линия на два транша - от около 14 млрд. евро и 21 млрд. евро, е съобщил държавен служител на Германия. Частни банки ще осигурят 60% от първия трансфер, а федералното правителство ще набави цялата втора сума, обяснява източникът.

От Hypo Real Estate казаха, че се нуждаят от заема, за да се защитят от кризата на финансовите пазари, след като нейното базирано в Дъблин подразделение Depfa Bank Plc срещна проблеми при осигуряването на краткосрочно финансиране.

Решението за финансиране на Hypo Real Estate решава проблеми, породени от глобалната кредитна криза, сe казва в общо изявление на германския финансов регулатор BaFin и Bundesbank.

„Това е шок, просто няма краткосрочно финансиране“, казва анализаторът Манфред Якоб от SEB AG. „Намесата на правителството показва колко силна е кризата на пазара“.

Германия не планира национализация на Hypo, е заявил по-късно говорител на финансовото министерство на страната, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
fallback