fallback

Къде по света купуват имоти супербогатите?

Монако е най-предпочитаната дестинация, Лондон остава втори

14:52 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Банкерите, които купуват скъпи имоти, може би са обект на завист за простосмъртните, но самите банкери не са имунизирани от завист заради по-голяма и хубава къща, пише в. Таймс.

Истински супербогатите, които имат възможност да печелят пари „отвъд финансовите пазари“, не се притесняват от глобалните сътресения и продължават да разширяват портфолиото си с покупки на луксозни имения в различни части на света, пише изданието.

То цитира проучване на консултантската компания Knight Frank, според което пазарът в Монако е изпреварил този в Лондон като най-предпочитана дестинация за покупка на имот от страна на супербогатите.

Цените на имотите в данъчния рай са се покачили с над 30% за последната година и са достигнали средно 3 762 паунда на кв. фут (около 40 480 паунда за кв. метър).

„С пазара на луксозни имоти в Лондон, който бе засегнат от кредитната криза, британската столица сега падна до втора позиция, като цените за най-добрите имоти са средно 3 290 паунда на кв. фут“, казва Лиъм Бейли, директор на отдел „Проучвания“ в Knight Frank.

Може ли пазарът на суперлуксозни имоти с цени от над 10 млн. паунда да е стигнал своя пик, също като този за „обикновени луксозни имоти“ преди време? Според Бейли не.

Цените на енергията и стоките притискат финансово някои от най-богатите в света, пише изданието. Въпреки това богати руснаци продължават да инвестират в Лондон, както и във френските и италианските Алпи. Индийците пък купуват масово жилища на много места в Европа и в САЩ, докато китайските купувачи инвестират в Азия.

„Търсенето няма да се изпари и създаването и натрупването на богатство в новите икономики ще продължи“, казва Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
fallback