fallback

Засилват защитата на купувачите на новопостроени жилища на Острова

Седем от всеки 10 купувачи на нови имоти във Великобритания са открили дефекти в жилището си

10:45 | 25.09.08 г.

Купувачите на новопостроени жилища във Великобритания ще получат по-голяма подкрепа, ако има закъснения при нанасянето им в новото жилище или ако открият дефекти в имота, съобщи BBC.

Предвижда се да бъде създаден кодекс на поведение и схема за обезщетяване на пострадалите, след като от британската комисия за честна търговия (Office of Fair Trading – OFT) заявиха в доклад, че строителите на жилищни сгради трябва да осигурят по-добра защита на клиентите си.

Проучване на комисията е установило, че много купувачи на нови имоти са открили дефекти в тях или е имало закъснения при настаняването. Затова от OFT са стигнали до извода, че купувачите се нуждаят от „повече защита при покупката на нов дом“.

„Работихме много с представители на сектора, за да развием нов подход при саморегулацията, която ще подобри защитата на клиентите“, коментира Джон Фингълтон, главен изпълнителен директор на комисията.

Според доклада много от дефектите, които са били открити, са били поправени бързо.

Някои купувачи обаче са понесли „значителни щети, стрес и неудобство“ в случаи на по-големи проблеми с имота им, особено ако са свързани с отоплителната или водопроводната система.

Процесът на продажбите на нови жилища също не е „безпроблемен“, се посочва в доклада. Таксите за резервиране на имот и яснотата на предоставяната на купувачите информация също са причинили известни притеснения.

Различни асоциации и обединения на компании от сектора на жилищното строителство и ипотечното кредитиране са се съгласили да създадат кодекс на поведение и схема за обезщетяване на недоволни собственици.

Според предишно проучване на OFT седем от всеки 10 купувачи на новопостроени жилища са открили дефекти в имота. Повечето от проблемите обаче са били незначителни и корекцията не им не е коствала на собствениците нищо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 13.09.22 г.
fallback