fallback

Австрийската Immoeast замразява проекти за 2 млрд. евро

Тази стратегия включва проекти в Румъния, заесга няма информация дали тя ще засегне проекти и у нас

11:38 | 23.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийската компания за имоти Immoeast смята да замрази или да се откаже от проекти на стойност 2 млрд. евро в стремежа си да подобри ликвидната си позиция предвид “изключително тежките сътресения на глобалните финансови пазари”, съобщават от компанията.

Миналата седмица тя отчете загуба преди лихви и данъци за първото тримесечие на финансовата 2008/2009 г. от 261,4 млн. евро в сравнение с печалба от 93,1 млн. евро за същия период на миналата година.

В момента компанията има портфолио от проекти в процес на развитие на стойност 4,4 млрд. евро. От тях тя смята да “отложи или забави следващите строителни етапи” на някои проекти в по-ранен етап на развитие. Работата по проектите, чието строителство е вече стартирало, ще продължи.

Тези мерки ще бъдат въведени във всички региони и особено в Румъния, казват от компанията.

На този етап от Immoeast отказаха да предоставят информация за Investor.bg дали тази стратегия засяга и проекти на компанията в България.

У нас тя има редица проекти за офиси и ваканционни имоти. По-рано тази година тя се включи в проекта за изграждането на търговския център „Черно море Парк” във Варна.

Наред с това тя продължава програмата си за продажба на някои имоти в Централна и Източна Европа. До момента компанията е сключила споразумения за продажбата на активи на стойност 400 млн. евро.

Подобни мерки е взела и компанията майка Immofinanz, която също ще преразгледа портфолиото си от проекти в развитие, като е възможно да се откаже от някои от тях и да продаде други.

Цените на книжата и на двете компании отчетоха значителни спадове през последните дни. Акциите на Immofinanz се понижиха от пика си от 7,6 евро през май до дъно от 2,75 евро за акция на 18 септември. Търговията към момента е на цени между 3,12 и 3,35 евро за акция.

Цената на акциите на Immoeast спадна от 6,7 евро през май до под 2 евро за акция миналата седмица. Днес търговия имаше на цени между 2,02 евро и 2,15 евро за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 11.09.22 г.
fallback