fallback

Държавните инвестиционни фондове по света влагат $725 млрд. в имоти до 2015

Фондовете вероятно ще повишат дела на инвестициите в имоти от общите инвестиции на 7%от 4%

13:59 | 23.09.08 г.

Държавните инвестиционни фондове по света може да увеличат нетните си инвестиции в бизнес имоти до 725 млрд. долара до 2015 г. като опит за диверсификация на техните вложения в акции и облигации, сочи доклад на CB Richard Ellis Group Inc, цитиран от Bloomberg.

Фондовете вероятно ще повишат дела на инвестициите си в недвижими имоти на 7% от 4% в следващите седем години. Абу Даби, Норвегия, Саудитска Арабия, Сингапур и Китай имат най-големите държавни инвестиционни фондове.

„Привлекателността на имотите е в това, че те предлагат възвръщаемостта, присъща на облигациите, и увеличаването на стойността, присъщо на акциите“, казва икономистът Рей Торто.

Около 50% от инвестициите в имоти, осъществени от фондовете, ще представляват придобиване на сгради и около 30% ще бъдат вложени в инвестиционни фондове и фондове от типа REIT (Real Estate Investment Trusts - инвестиционни тръстове за имоти, подобни на нашите АДСИЦ). Инвестициите в дългови инструменти в областта на имотите ще са 25%.

Понастоящем фондовете контролират активи за 115 млрд. долара в областта на недвижимите имоти. Потенциалното увеличение до 2015 г. се базира на прогнозата, че фондовете ще утроят общите си активи до 12 трлн. долара дотогава.

Досега фондовете са закупували основно имоти в САЩ и Близкия Изток. За в бъдеще те вероятно ще инвестират повече в страни с валути, които не са част от състава на резервите от чуждестранна валута на фондовете, пише в доклада.

Япония е атрактивни дестинация, тъй като на мястото на старите сгради там трябва да бъдат изградени нови, а цените във Великобритания вече са се понижили до нива, които не са привлекателни за инвестиции, казва Торто. Разминаването между цена на търсене и предлагане в САЩ е все още твърде голяма, за да привлече инвеститори, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 26.08.22 г.
fallback