fallback

Общините се обединяват в асоциация за по-добро управление на горите

Асоциация ще се бори за равнопоставеност на общинските и държавните горски структури за управление и стопанисване на горите

15:28 | 18.09.08 г.

В края на месеца ще бъде учредена асоциация на общините-собственици на гори в България, съобщиха днес на пресконференция участниците в инициативата, сред които са общините Ветово, Чавдар и Борово.

Вече над 30 общини-собственици на гори са взели решение на общинските си съвети за участие в асоциацията. Целта е тази форма на обединение да позволи обмен на добри практики в управлението на горите и развитие на регионалните горски политики.

За подготовката на учредяването е било проведено работно съвещание, в което са присъствали 35 общини, които притежават общо 222 хил. хектара гори, или 50% от горите общинска собственост. На тяхната територия живеят над 780 хил. жители.

На съвещанието е приета резолюция с фокус върху проблемите, които общините срещат при управлението на горите. Според резолюцията асоциацията ще се бори за равнопоставеност на общинските и държавните горски структури за управление и стопанисване на горите. Решението изхожда от това, че законът за горите продължава да възприема общините като обикновени ползватели в собствените им гори. Общините съзират конфликт на интереси в това, че някои от контролните функции на държавата върху дейностите в общинските гори са останали вменени на новосъздадените Държавни горски стопанства, които са и търговски субекти по Търговския закон. Този конфликт, според участниците в пресконференцията, се корени в упражняването на публично-държавни функции от субект на Търговския закон.

Други моменти в резолюцията са изравняване на статуса на лесовъдите, назначени от общините, с тези, назначени от държавата и пълното разделяне на контролните от стопанските дейности в горите на България.

Асоциацията ще се занимава и с начина, по който общините се разпореждат със своята собственост и ще партнират на Държавната горска асоциация по усъвършенстване на законодателната уредба.

Във връзка с практиките, които ще се обменят между общините, участниците посочиха три различни модела. При първия общината-собственик на гори създава свое търговско дружество - общинско горско стопанство. Това ще позволи на общинското горско стопанство да увеличи капацитета си до този на държавата – например привличане на специалисти, закупуване на специализирана горска техника, залесяване, борба с ерозия и други.

Друга структура, която може да се създаде, е общинското предприятие, регистрирано по закона за общинската собственост, чиито задачи са същите, както на общинското горско стопанство.

Трета форма на управление е отделът или дирекция в общинската администрация. И с трите форми на управление се цели многофункционално и устойчиво управление и стопанисване на горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:35 | 12.09.22 г.
fallback