fallback

Банковите сътресения вещаят още по-големи жилищни проблеми на Острова

Стойността на имотите във Великобритания се понижава с 1-2% на месец и се очаква общият годишен спад да достигне 20%

14:53 | 18.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Собствениците на жилища във Великобритания вероятно ще станат свидетели на още по-бърз спад в стойността на имотите си, тъй като безпрецедентните сътресения на глобалния финансов сектор са понижили допълнително доверието на и без това вече падащия жилищен пазар, смятат експерти, цитирани от Ройтерс.

Ключови играчи на пазара са казали, че придобиването на Merrill Lynch и крахът на Lehman Brothers ще нанесе нови поражения на някои сегменти на британския жилищен пазар, тъй като кредитните институции са затегнали условията за кредитиране, а неспокойните служители в банковия сектор са се отказали да инвестират парите от бонусите си в имоти.

По думите на Лиъм Бейли от Knight Frank цените на луксозните жилища, към които банкерите проявяват интерес, са се понижили с около 10-12% през последните 12 месеца и събитията от тази година вероятно ще ускорят този спад.

„Стойността на имотите се понижава с 1-2% на месец и като цяло очакваме общият спад да достигне 20%“, казва Бейли.

По данни на Halifax средната цена на жилище е паднала с почти 13% до 175 500 паунда от август 2007 г. насам.

Други експерти като Рупърт Дикинсън от Grainger, една от най-големите компании на Острова, която инвестира в жилища за отдаване под наем, казват, че ще следят дали сътресенията в банковия сектор ще доведат до принудителни продажби в лондонски квартали като Челси, Кенсингтън и Нотинг Хил, които традиционно са най-устойчиви по време на криза.

Според него много хора са смятали, че най-луксозните жилища са „имунизирани“ срещу волатилността на пазара, но сега се вижда корекция и в най-горния ценови сегмент, където номиналните промени могат да са много по-големи.

„Мисля, че това, което се случва, може да принуди някои продавачи да преосмислят ценовата си политика малко по-бързо“, коментира Дикинсън.

Понижено доверие

Гренвил Търнър от Countrywide Plc казва, че най-голямото му притеснение, предвид краха на Lehman, е драстичната промяна в доверието на пазара, което може да доведе до още по-продължителни спадове в цените на имотите на много пазари.

„Тъкмо започнахме да се чувстваме малко по-спокойни, защото бяхме преминали през най-лошото...“, казва той.

Според него цените на жилищата във Великобритания ще се понижат средно с 15% тази година и може би с още 5-10% догодина. Той обаче отбелязва, че по-резките спадове не са гаранция, че всеобщото понижение ще трае по-кратко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 23.08.22 г.
fallback