fallback

Все повече британски собственици на жилища търсят наематели

Те са с 27 хил. повече спрямо миналата година

11:31 | 18.09.08 г.

Броят на британските собственици на жилища, които отдават под наем свободни стаи от домовете си, се е увеличил с 8,3% през последните 12 месеца, тъй като все повече хора търсят помощни средства, за да изплащат ипотеките си, пише aboutproperty.co.uk.

Спрямо миналата година още 27 хил. собственици във Великобритания са приютили наемател поради по-високите сметки и ипотечни разходи, които свиват бюджета на домакинствата, сочи проучване на сайта SpareRoom.co.uk.

Повече от 70% от собствениците са несемейни. Те нямат с кого да поделят плащанията по ипотеките и други разходи за живот и да осигурят резервен доход в случай, че загубят работата си.

„Очевидно намирането на квартирант е начин за преодоляване на задаващата се рецесия“, казва Мат Хъчинсън, ръководител на проучването.

От началото до края на 2008 г. собствениците ще получат 2,32 млрд. паунда от отдаване под наем на свободните стаи в сравнение с 162 млн. паунда за 2007 г., прогнозират от сайта.

Най-бързият ръст в търсенето на квартиранти е бил регистриран в северозападната част.

Силно е търсенето и в много градове в югозападната част на Великобритания, където обикновено не се дават стаи под наем. Лондон, Глазгоу и Единбург обаче са с най-ниския ръст в търсенето на квартиранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 18.09.08 г.
fallback