fallback

Обратно към природата - учени отглеждат къщи от дървета

Учените са уверени, че първият прототип на къща-дърво ще бъде готов само след десет години

16:03 | 17.09.08 г.

Един ден хората може да се върнат обратно към горската среда и да живеят в еко домове, поникнали от корените на дърветата, пише Daily Mail.

Учени от САЩ и Израел предлагат построяване на своеобразни „къщи-дървета“ в малки и големи градове като начин за спасяването на планетата.

Учените са уверени, че чрез използване на напреднали технологии първият прототип на къща-дърво ще бъде готов само след десет години.

В основата на научния експеримент е отглеждането на растение във въздушна или влажна среда, без да се използва почва или друг вид механични елементи.

От Plantware, компанията, която разработва технологията, казват, че вече са постигнали първия си успех, създавайки навеси, пейки и светофари чрез уникалната си технология.

Тези къщи ще „поникнат“ от истински корени на дървета в съответствие с всякакви спецификации за дизайн и ще бъдат „отгледани“ заедно с екосъобразно оборудване - като слънчеви панели и вентилатори за генериране на електричество от вятърна енергия. Новите къщи ще черпят електроенергия от чисти енергийни източници и дори ще трансформират човешките отпадъци в ценни хранителни вещества за растения.

„На клетъчно ниво можем да накараме дървото да расте по определен шаблон.“ По този начин учените ще създадат жив строителен материал.

Къщите-дървета имат доста преимущества. Първо сметките за отопление ще са по-малки, тъй като окапалите листа ще поддържат по-висока температура в жилището през зимата. През лятото листата ще правят сянка и ще носят хлад.

За съжаление учените казват, че тези къщи ще са толкова скъпи, че само малцина страстни природозащитници ще могат да си ги позволят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
fallback