fallback

Глобалните фондове за имоти търсят безопасно убежище в Австралия

Фундаментите на пазара са силни с ниво на незаетост при офисите от 4,2% и доходност от 7%

15:26 | 17.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

С бизнес имоти на стойност 12 млрд. долара за продажба и с отслабваща национална валута Австралия се превръща в съществен целеви пазар за глобалните фондове, които търсят изгодни сделки с имоти, изоставени от инвеститори в затруднено положение, пише Ройтерс.

Австралийският пазар, на който досега доминираха главно местни играчи, е успял да се предпази от спад заради ниските нива на незаетост. Въпреки това редица инвестиционни тръстове, които разчитат до голяма степен на заемно финансиране, са изпаднали в затруднено положение заради повишените цени на кредитния ресурс.

В момента инвеститори от Близкия изток, които разполагат с достатъчно капитали, както и нискорискови германски фондове, които нямат очаквания за висока възвръщаемост, проучват инвестиционните възможности в Австралия, смята Робърт Уайт, президент на базираната в Ню Йорк компания за проучвания на пазара на имоти Real Capital Analytics. От австралийската компания за имоти Ashington наскоро казаха, че търсят чуждестранни инвеститори за създаването на фонд с капитал от 200 млн. австралийски долара за закупуването на сгради на изгодни цени. Най-големият в света суверенен фонд Abu Dhabi Investment Authority също планира експанзия в Австралия.

По информация на консултантската компания DTZ в момента активи на стойност около 15 млрд. австралийски долара (11,9 млрд. щатски долара) са обявени за продан на пазара в страната. Редица местни играчи също търсят чужди партньори за инвестиции, които желаят да разширят портфолиото си.

Глобалната ипотечна криза значително е засегнала австралийските компании за имоти и особено инвестиционните тръстове за имоти от типа REIT (real estate investment trusts, подобни на нашите АДСИЦ-ове, бел. ред.), които търсят начини за привличане на нови средства, за да намалят зависимостта си от заемен капитал, след като спредовете са се увеличили повече от двойно през последните шест месеца до около 110 базисни пункта.

Много инвеститори са привлечени от спада на австралийския долар и очакваното понижение на лихвените нива, казва Джейн Мъри, оглавяваща отдел „Проучвания“ в Jones Lang LaSalle.

Това обаче може да не продължи дълго и австралийският пазар ще се възстанови, смята тя. „Но през следващата година, и може би през следващите две години, ще станем свидетели на много повече покупки от международни купувачи.“

През 2007 г. чуждестранни инвеститори са вложили около 15 млрд. австралийски долара в бизнес имоти в страната, което е половината от всички сделки на пазара. Много от тях са били осъществени от инвеститори, използващи кредити, преди кредитната криза.

От началото на годината досега обаче темповете са били значително по-слаби, като чуждите инвеститори са направили сделки на стойност 1,5 млрд. австралийски долара, или 21% от всички в страната.

Фундаментите на пазара са все още добри, след като бум в минния сектор е довел до понижаване на дела на незаетите офиси до 4,2%. Доходността в офис сектора също е висока – около 7% през първата половина на годината, в сравнение с 6,7% в САЩ, 5,2% в Сингапур и 4,7% в Япония.

Някои фондове обаче виждат потенциал на други пазари. Хенри Чин, стратег в RREEF, подразделението за имоти на Deutsche Bank, казва, че ограниченото банково кредитиране спира ръста на австралийския пазар на имоти. Според него по-голям смисъл за инвестиции има в Китай и Южна Корея, където нивото на незаетост при офисите е 2%, а новото предлагане е ограничено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 24.08.22 г.
fallback