fallback

Хазартна треска при имотите във Великобритания

Правителството да се въздържи от действия в подкрепа на пазара, за да може цените да се нормализират отново, призовава Винс Кейбъл, лидер на британската Либералдемократическа партия

13:12 | 17.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания трябва да се противопостави на своето „национално обсебване от имотите“ и да спре да използва жилищата като „жетони за хазарт“, казва Винс Кейбъл, лидер на британската Либералдемократическа партия, цитиран от Financial Times.

В едно от най-директните изказвания от депутат относно кризата на пазара на имоти Кейбъл е призовал правителството да се въздържи от действия в подкрепа на пазара, така че цените да могат да „се понижат обратно към разумно ниво, което ще направи жилищата достъпни за обикновените семейства“.

Той е казал, че „свръхплатените финансисти“, които като просяци очакват помощ от данъкоплатците „трябва да си събират багажа“. От друга страна, политиците трябва да намерят по-подходящ език, който да използват по време на икономически затруднения.

Кейбъл, който е бивш икономист в Shell, неколкократно е правил пророчески предупреждения за икономиката, пише изданието. През 2006 г. той е призовал за действия срещу рисковото ипотечно кредитиране, а миналата година е казал, че вижда признаци на „всеобща лудост“, които съпътстват „балон на жилищния пазар“.

„Тези от нас, които предупреждаваха за опасност, първоначално бяха третирани като ексцентрици, след това като разпространители на слухове и лоши пророци“, казва той. „Но ние бяхме прави.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
fallback