fallback

Нивото на незаетост на офисите в Манхатън може да се вдигне над 10%

Най-скъпият офис пазар в Щатите постигна най-ниското си ниво на незаетост в края на второто тримесечие – 5,3%

11:38 | 16.09.08 г.

Нивото на незаетост на офисите в Манхатън може да се вдигне над 10% за първи път от 2003 г. насам заради банкрута на Lehman Brothers и продажбата на Merrill Lynch, които свиват търсенето и увеличават предлагането, казват брокери на двете най-големи публични агенции за бизнес имоти в света, цитирани от Bloomberg.

Нивото на незаетост на офисите в Мидтаун може да се повиши до 11% до началото на следващата година заради Lehman, смятат от Jones Lang LaSalle. Lehman заема над 250 хил. кв. метра в Ню Йорк. Анализатори насочиха вниманието си към вероятното влияние на проблемите на Lehman върху най-скъпия офис пазар в Щатите още преди компанията да обяви банкрута си.

Според главния икономист на CB Richard Ellis Реймънд Торто незаетостта може да надмине 10% следваща година. „Прогнозата ни беше нивото да стигне горния край на едноцифрените стойности. Сега ще се добави още малко към него“.

Акциите на компанията, която отдава площи на Merrill - Brookfield Properties, загубиха 18% вчера по време на търговията в Ню Йорк, най-голямото понижение от 8 години. Книжата на най-големия собственик на офис площи в Ню Йорк - SL Green, поевтиняха с рекордните 20%.

Lehman и Merrill притежават или наемат над 770 хил. кв. м в Ню Йорк, по данни на CoStar Group. Завръщането на част от тези площи на пазара може да ускори понижението на наемните и продажните цени, които миналата година стигнаха рекордни нива.

„Офис пазарът в Манхантън сега е неразпределена територия, като събитията продължават да се разгръщат“, коментират от CB Richard Ellis.

Офис пазарът в Манхатън достигна рекордно ниско ниво на незаетост от 5,3% в края на второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 16.09.08 г.
fallback