fallback

Financiarul: Румънци купуват евтини жилища в България

Купувачи от северната ни съседка са сключили сделки за имоти у нас за над 3,6 млн. евро

10:33 | 16.09.08 г.

Бумът на пазара на имоти, който започна в Румъния преди няколко години, се насочва към България, където земята и жилищата са все още по-евтини и много румънци купуват тук, особено ваканционни апартаменти, пише румънският Financiarul.

Според експерти румънски купувачи са сключили сделки за имоти в България за над 3,6 млн. евро.

Според изданието все по-голям брой големи румънски инвеститори също проявяват интерес към пазара у нас, който носи по-голяма доходност от румънския.

„В България успяхме за купим парцел за около 200 евро/кв. м, докато за подобен терен в Румъния ще ни искат по 1000 евро за квадратен метър“, обяснява Даяна Воичу, управляващ партньор в Willbrook Management International пред румънското списание Capital. Базираната в Букурещ компания има жилищен проект във Варна, в който планира да инвестира 40 млн. евро.

Изданието уточнява, че според българското законодателство чужденците могат да придобиват собственост над сгради, но не и над земя, но това може да се промени през 2014.

Поради малкия си размер българския пазар не е интересен за големи компании, които релокират бизнеса си в Източна Европа, отбелязва Financiarul.

Според изданието Румъния се предпочита заради по-големия пазар, но и заради по-еластичната си икономика. В проучване на консултантската компания CBRE Eurosko се казва, че Румъния е привлякла през миналата година около 9% от стойността на сделките в Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 09.09.22 г.
fallback