fallback

Новите членки трудно спазват директивите на ЕС за енергийна ефективност

Унгария и Словакия са единствените сред новите членки, които вероятно ще покрият изискванията

10:25 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето от новите членки на ЕС срещат „значителни проблеми“ при въвеждането на директивите на Европейската комисия за енергийна ефективност, са установили от Кралския институт на лицензираните оценители (RICS).

Това отчасти се дължи на наследения инвентар от сгради, голяма част от които са високо неефективни панелни жилища, но също така и заради липса на политическа инициатива в това отношение.

В частност, проверките на бойлерите и климатиците на сградите се оказва област, за която повечето от страните се нуждаят от още време, за да покрият всички изисквания, коментират от института.

Според доклада Унгария и Словакия са единствените сред новите членки, които може би ще успеят да спазят изискванията на Европейската директива за обща енергийна ефективност на сградите (EPBD) преди 1 януари 2009 г.

От старите членки Дания, Германия, Холандия и Португалия са изпълнили всички необходими условия за подобряване на енергийната ефективност на сградите си. Гърция вероятно няма да може да спази срока, смятат от RICS.

От института казват все пак, че е обещаваща практиката в редица страни да се въвежда някаква форма на сертифициране на сградите, организират се различни обучения и множество инспектори по енергийна ефективност вече проверяват характеристиките на сградите.

Това е голям напредък от 2007 г. насам, когато въвеждането на директивата се оказало „значително предизвикателство“ за много страни, коментират от RICS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:54 | 22.08.22 г.
fallback