fallback

25% от британците биха дали 50 хил. паунда повече за дом до добро училище

Около 26% от анкетираните родители казват, че са готови да сменят настоящото си жилище с цел да осигурят на децата си по-добро образование

10:56 | 11.09.08 г.

Една четвърт от родителите във Великобритания са готови да платят до 50 хил. паунда повече за жилище в близост до добро държавно училище въпреки спада в цените на имотите, пише aboutproperty.co.uk.

С поскъпването на таксите до 11 хил. паунда годишно за частните училища, родителите търсят по-евтини алтернативи, сочат данни на компанията за финансови услуги Fidelity International.

Около 26% от анкетираните родители казват, че са готови да сменят настоящото си жилище с цел да осигурят на децата си по-добро образование.

Една трета от родителите казват, че качеството на училищата в дадена област ще има голяма тежест при решението им да купят жилище, а всеки пети родител признава, че би купил жилище единствено ако в района има добри училища.

Всеки пети е готов да пътува повече до работа, а 12% биха се отдалечили от приятели и роднини, ако от това зависи да са близо до по-добро училище.

„Докато цените на жилищата в много части на Великобритания се понижават, много родители се оказват в ситуация, в която трябва да платят повече за техните домове, за да осигурят на децата си достъп до добри държавни училища. Ако не успеят да се подготвят отрано и да заделят пари за образованието на децата, си ще се наложи да правят компромиси“, казва Роб Фишър от Fidelity International.

Частното образование в страната сега струва средно 3 700 паунда на срок за учениците, които посещават училище през деня и 7 300 паунда за учениците, които са в пансион.

Общите разходи за частно средно училище и университет се оценяват на 300 хил. паунда.

Фишър съветва родителите да заделят по 50 паунда месечно, което би било от голямо значение за финансиране на образованието на тяхното дете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
fallback