fallback

Нов удар за Lehman - подозрение в данъчна измама

Оцеляването на банката зависи от това дали ще се намери купувач за подразделението за управление на активи

10:34 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Попадналата под сериозни атаки на фондовия пазар американска инвестиционна банка Lehman Brothers продължава да понася удар след удар. След загубата от близо 4 млрд. долара, която беше оповестена с представянето на отчетите на дружеството, сега институцията е замесена и в скандал с данъчни измами за стотици милиони долари, съобщава Bloomberg.

Името на Lehman Brothers се нарежда сред група инвестиционни банки, които са спомогнали за „спестяването“ на стотици милиони долари данъци чрез извършването на деривативни сделки и заеми на ценни книжа с офшорни хедж-фондове, става ясно от разследване на комисия към американския Сенат.

Разследващите са стигнали до извода, че въпросните банки са продавали сложни финансови продукти, създадени така, че да заобикалят данъчното законодателство, казва Карл Левин, председател на постоянната комисия за разследвания в Сената.

Разследването и евентуалните санкции биха нанесли сериозен удар върху и без това силно разклатеното доверие в Lehman Brothers. През последните дни пазарната капитализация на компанията регистрира силен спад и оцеляването й според мнозина анализатори е поставено под въпрос. Дали инвестиционната банка ще успее да оцелее сега зависи от това дали ще се намери купувач за подразделението за управление на активи, се казва в анализ на Bloomberg.

Вчера изпълнителният директор на Lehman обяви план за продажбата на 55 на сто от въпросното подразделение, което управлява активи за над 277 млрд. долара. Според източници, запознати със ситуацията, кандидатите за придобиване на пакета оценяват подразделението на около 5 млрд. долара.

През последните две тримесечия инвестиционната банка, която е четвърта по големина в САЩ, отчете загуба от 6,7 млрд. долара, а пазарната й капитализация е паднала с почти 90 на сто от началото на годината. Огромните отписвания на активи ще принудят институцията да преструктурира и подразделенията си за инвестиции в недвижими имоти.

Официално съобщение на банката гласи, че се планира преместването на активите, свързани с ипотеки на търговски имоти, в отделно звено, наречено Real Estate Investments Global, в което ще бъдат включени активи за около 25-30 млрд. долара, съобщава информационният сайт propertyweek.com. Причината за това е, че големите експозиции на пазара на търговски имоти се превръщат в значително притеснение за инвеститорите и кредиторите на компанията, се казва в съобщението на Lehman Bros.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 08.09.22 г.
fallback