fallback

Испания спасява жилищния сектор с кредитна линия от 3 млрд. евро

Кредитната линия ще е за строителния сектор, който навремето беше движещата сила на икономиката

10:20 | 11.09.08 г.

Премиерът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро представи в сряда нови мерки за спасяване на икономиката на страната, съобщи AP.

Сапатеро обяви кредитна линия в размер на 3 млрд. евро за строителния сектор, който навремето беше движещата сила на икономиката, постигнала стабилен ръст цяло десетилетие. Сега обаче тя пада свободно на фона на срив на продажбите на жилища, рязко повишени лихвени нива и банки, притеснени от кредитните трусове в САЩ и света. По кредитната линия ще могат да кандидатстват строителни предприемачи, които отдават под наем жилищни имоти, е заявил премиерът пред парламента.

По думите на Сапатеро правителствените разходи следващата година ще нараснат с по-бавен темп от първоначално планирания като част от усилията да се предпази държавната хазна от изпразване заради намаляване на приходите от данъци и повече разноски за бързо нарастващия брой безработни.

Лидерът на социалистическата партия в страната също така е призовал испанците да вярват в някога жизнената икономика, но е предупредил, че следващите няколко тримесечия ще бъдат „трудни и сложни“.

В сряда от Европейската комисия прогнозираха, че Испания на практика ще преживее „техническа рецесия“, или две последователни тримесечия на отрицателен ръст, през останалата част от 2008 г., заедно с Германия и Великобритания.

Всеки ден изглежда носи лоши новини за икономиката на Испания, коментира AP. Във вторник например Ford и General Motors обявиха, че ще съкратят до 1900 работници в Испания заради свиващото се търсене на автомобили.

От опозицията определиха хода на Сапатеро като декоративен, защото мерките според тях не са насочени към основните икономически неволи на страната. Мариано Рахой, лидер на Народната партия, настоява Испания да намали корпоративните данъци и да предприеме реформи на трудовия пазар, за да поощри създаването на работни места.

С обявлението от сряда представените от Сапатеро мерки за възстановяване на икономиката стават четири, откакто бе преизбран през март. Те включват финансиране в размер на 20 млрд. евро за малки и средни предприятия и ипотечни гаранции за хората, които искат да купят жилище със субсидии.

През април Сапатеро обяви пакет икономически стимули, които се фокусират върху данъчно облекчение в размер на 400 евро за милиони работници и пенсионери с надеждата това да засили потреблението, но според много икономисти ходът е имал незначителен ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 07.09.22 г.
fallback