fallback

Петър Диков: Няма ли места за паркиране, няма да има ново строителство

Софиянци се опълчиха срещу устройствен план за бъдещото "сити" на бул. Т. Александров

16:28 | 09.09.08 г.

„Компромис с паркирането при новото строителство няма да правя. Няма ли места за паркиране, няма да има ново строителство“, заяви главният архитект на София Петър Диков по време на обществено обсъждане на окончателен проект на подробен устройствен план (ПУП) на т. нар. „Център - Западно направление“, който обхваща Ларгото и територията между бул. "Княгиня Мария Луиза", бул. "Хр. Ботев", бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Пиротска".

Обсъждането бе организирано от инициативен комитет за спиране на приемането на ПУП-а, който беше обнародван на 1 август тази година в Държавен вестник (ДВ). Собствениците на имоти в така очертаното каре (известно още като бъдещото Сити на София) се опасяват, че планът ще разруши културно-историческо наследство в столицата и създава възможности за корупционни практики.

„Този план не е мое дело, нито аз съм го внесъл в Общински съвет“, коментира Диков. Той заяви, че обнародването му в ДВ е бил единственият начин да се стигне до реално обществено обсъждане. По думите му „този план трябва да получи финал, но не и в този вид“. „Най-лошото решение на един проблем е неговото отлагане. Това се случва повече от 45 години с тази част на София“, каза още той.

Диков беше категоричен, че няма да допусне частични планове в обсъжданата територия, защото чрез тях се допускат корупционни практики.

В отговор на питане защо общината допуска някои сгради в центъра да бъдат в лошо състояние главният архитект заяви, че се изпращат предупреждения до собствениците по повод задължението им да поддържат сградите да оправят покривите, фасадите и еркерите, но това не оказва желания ефект. Според него 80% от сградите в района са в опасно състояние.

От комитета заявиха, че чертежите и обясненията към плана в Столична община са неясни, както и че не е уточнено по какъв начин ще става отчуждаването на имоти, които се предвижда да бъдат съборени. „Частната собственост е на разположението на собственика си и няма сила, която да накара един собственик да събори сградата си, ако той самият не желае“, отговори Диков. Според комитета се планира събарянето на минимум 20 жилищни кооперации, строени в началото на миналия век.

Голяма част от къщите, които този ПУП предвижда да бъдат съборени, са в Синята книга на Националния институт за паметници на културата, посочиха от инициативния комитет. Според комитета има противоречие между подробния план и общия устройствен план на София, според който част от територията е архитектурен резерват.

Жителите на района предложиха да бъдат съборени старите сгради, които са държавна собственост, както и повдигнаха въпроса защо години наред тук стоят празни парцели, за които не са дават разрешения за строеж.

„Не гоним конкретни параметри, искаме да използваме възможностите на територията за развитие. Каквото може, това ще стане“, каза Диков в отговор на въпрос има ли общината цялостна концепция за развитието на центъра и по-конкретно за тази му част. „Не е работа на общината да казва тук ще има мол, тук – бизнес център“, допълни той.

Всички жалби (над 100 според Диков, над 500 според инициативния комитет), подадени в общината, ще бъдат обработени, заяви главният архитект и обеща, че в този вид планът няма да бъде внесен в Общински съвет, ще бъде преработен и ще бъде обявен втори в максимално кратки срокове.

„Сигурно пак ще има недоволни, то това масово недоволство е знак, че нещо в плана не е както трябва“, каза още той.

Новият ПУП предвижда застрояване между 80% и 100%, което означава преуплътняване на вътрешно кварталните пространства на съществуващите квартали с магазини, търговски площи и гаражи, което ще влоши драстично условията за живот, посочват от комитета.

Планираните нови бизнес сгради с височина до 60 метра ще са в конфликт със сегашното застрояване на кварталите, в които преобладават жилищни кооперации с височина до 20 м, посочват още жителите на района. Освен това новите офис площи ще привлекат 4500 служители в района, а инфраструктурата не е в състояние да ги обслужва, посочиха от комитета.

Единственият подробен устройствен план, влязъл в сила в София, е за кв. Малинова долина. През юни заради протести на граждани във връзка с новия план беше спряно строителството в целия квартал „Младост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 07.09.22 г.
fallback