fallback

Дискусията дали се е спукал балонът на недвижимите имоти се изостря

Увеличение с около 30% на обявите за продажба на недвижими имоти за пет месеца

10:24 | 09.09.08 г.

Една от новите теми за недвижими имоти в Коментари на Investor.bg е „Кога точно ще се спука балонът на недвижимите ...не дали...“.

Особено активно се коментира и в темата „Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?“.  

Наскоро се появи и тема „Пет месеца - 80 000 нови обяви“, която показва, че за последните пет месеца офертите „продава“ за имоти в интернет са се увеличили с около 30%.

В темата „Кога точно ще се спука балонът на недвижимите ...не дали...“ автор с име Mesoiadess заявява: "По мое мнение наемите в София са твърде високи за кварталите извън центъра и гонят наемите в Берлин. При затягане на БГ икономиката виждам цените на наемите в същите цифри, но не в евро, а в лв.... В момента наемите се надуват от изострящото се желание за живот под наем вместо в собствено жилище. Тази тенденция ще се усилва, докато балонът не издиша, а по въпроса за спукването - то отдавна е факт“.

Според Веско от Варна: „Балон има само в главата на бедните. Докато има хора с пари и нужда от качествен имот, цените ще растат. Ако предлагането е по-голямо, може и да паднат. Вложението в НИ гарантира парите ви да запазят стойността си, а доходността ще я смятат наследниците ви. Просто трябва да се купува качествен имот. На икономика ме е учила баба ми. Основни постулати й бяха: „Имот не се продава“ и „Доларът си е долар“. Преживяла е повече обезценявания на парите от всички форумци. И точно във Варна доста хора знаят какво е „сигурна инвестиция“.

Какво ще рече качествено?, пита Ballomed и отговаря: „Защото не познавам човек, който да не твърди, че точно неговият апартамент е качествен и има доводи защо. Цените на всички останали ще падат, а само твоят като колос, паметник на мъдрата инвестиция и образованието ти, ще седи гордо изправен и цената му само нагоре? Най-интересното е, че, ако имат панелно жилище, вадят довода: Утре ако има земетресение блока няма да се срути, мазилката няма да падне на главата на детето ми, хола ми не е 12 кв., сутрин като изляза от нас не влизам в кал до коленете и „Ти виждал ли си как ги строят новите?“. Ако има нов: Блокът е с изолация, нов е, тия панели им остава още най-много 20 години живот, знам как ги строят новите, много са зле, ама моя е качествен. ... И всички до един са на мнение, че цените ще се засилят яко надолу, но техните поради една или друга причина ще запазят цената си. ...Как ще разбереш, че едно строителство е качествено? Мога да дам много примери как, напудрени иначе блокчета, след 1 година не приличат на нищо. ... В София единствено си заслужават тухлените блокове, строени между 70-те и 90-те г., за тях знаеш, че още 40-50 години няма да мръднат и холът няма да ти е 12 кв.“

Според panther: „Интересно е как се повтарят нещата. Доскоро при имотите имаше теми „С колко му порасна цената за 1 година и какъв съм финансов гений“. Сега стигнахме фаза „дългосрочни инвеститори“. На борсата някои от тези „дългосрочните“ са минус над 50%, ще видим като се избистри ситуацията около имотите на какво ниво ще сме. Като спрат да растат цените, доходността от имоти ще ходи да прави компания на доходността от борсата на гмуркания под водата“.

stdmv представи ясен пример за доходността от недвижимите имоти: „Имаш 100 000 евро. Алтернатива 1. Слагаш в банка и взимаш по 8000 евро на година. Няма риск от пропуски в паричния поток. Няма данъци. Ако се разпределят между няколко физически лица, се минимизира рискът от фалит на банката. Алтернатива 2. Купуваш имот (В София за тези пари може да се купи нещо из крайните квартали). Получаваш около 200-250 евро наем на месец максимум за краен квартал, или 2400-3000 евро/година. Имаш риск от това да остане без наематели за определен период. Имаш разходи за комисиони на брокери и ремонти. Имаш данък 10% (поне по закон)“.

За slavikd нещата стоят така: “... но зависи какъв, къде и в какво състояние е апартаментът. Да, цените падат и едва ли някой може да оспори това. Но едва ли цените на новото строителство, имам предвид донякъде качествено, в хубавите квартали в 4-те големи града на България ще падат. Дори и да забавят ръста си или да спре, то цените определено на тази категория жилища няма да пада. Просто те не са повече от 5-8% от пазара. А да се продава в момента ще е доста трудно и цената едва ли ще е най-добрата. Не е препоръка, но за луксозни, в централните квартали жилища ще има клиенти“.

„Приказвате си вие“, заявява Borsalino, „но за обзаведен апартамент от 130 кв. на Орлов мост след тотален ремонт със зор намерихме на 650 лв. наематели. Последен етаж, нямало асансьор и пр. Та наистина, това е лихвата на 100 000 лв., а не 100 000 евро. Къде е доходността от НИ. ако цените спрат да растат?“

Според Julius: „Качествен-некачествен - почне ли спадът - удря всичко! Иначе масова заблуда е, че пада само некачественото“.

За stdmv новото строителство в София „обикновено е по места, до които водата стига с водоноски, а транспортът е като кремиковски автобус - минава сутрин и вечер, но не е сигурно. А закупените през последните няколко години апартаменти са 80% празни“.

„Той (балонът) вече се е спукал“, смята ravnovesie. Ако трябва да правя аналогия със SOFIX, сега се намира в края на октомври или може би дори в началото на ноември, ако слушам какво ми говорят брокерите на недвижими имоти, а не гледам какви цени излизат като оферти по пресата. Високи цени, но ниски обороти. Сега само му липсва едно голяма издънка и ще глътне яко вода“.

За melon: „Дойде краят на поредната мания. Имотите се превърнаха от средство във фетиш. Някои спечелиха, други ще реват на държавата за подкрепа. Да видим какво ще е следващото увлечение!“

„Аз имам имот от 2003 г.“, заявява stkv. „Не знам дали има балон или не, но по всичко личи, че времената ще бъдат по-трудни за имотите през следващите 5 години. Аз лично не продавам моя имот, но ако имах панелка или „не перфектен имот“ - бих продал“.

Предстои да видим дали жилищните имоти ще претърпят понижението на ваканционните имоти, дали предлагането ще надвишава търсенето и дали заявленията, че платото е достигнато, ще се изпълнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
fallback