fallback

Пазарът на наемни площи в ЦИЕ запазва имунитета си към ипотечната криза

Това е характерно особено за Москва, където е била отдадена под наем площ от 800 хил. кв. м през първите шест месеца на годината

10:40 | 04.09.08 г.

Растежът на германския пазар на наемни площи и на някои от тези пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), особено в Москва, не показва признаци на отслабване въпреки кредитната криза, сочи доклад на DTZ за сектора в Европа, цитиран от PropertyEU.

В Германия общото усвояване на площите на петте топ пазара – Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург и Мюнхен, е достигнало около 1,3 млн. кв. м през първата половина на 2008 г. Пазарът на наемни площи в ЦИЕ също е запазил имунитета си към ипотечната криза, като наемната активност там продължава да набира скорост. Това е характерно особено за Москва, където е била отдадена под наем площ от 800 хил. кв. м през първите шест месеца на годината.

Москва в момента регистрира второто най-високо ниво на цените на наемите на топ площите в Европа след Уест Енд в Лондон, достигайки 111 евро/кв. м за месец.

Изгледите за пазара на наемни площи в Европа ще се определят от възможните последици от забавянето на щатската икономика. Въпреки това икономиката в Европа в по-общ план остава устойчива на световните трусове с няколко изключения като Великобритания, Ирландия и Испания.

Поради липсата на свободни офис площи в централните бизнес квартали в западноевропейските страни и необходимостта от съкращаване на разходите, много наематели ще трябва да променят изискванията си за местоположение и квадратура, показва проучването. Всъщност смяната на местонахождението се явява основна тенденция на много европейски пазари. Наемателите все повече се насочват към локации като парижкия квартал Дефанс и западната част на Франция като алтернатива на Уест Енд.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 30.08.22 г.
fallback