fallback

Индия ще купува земеделски терени в чужбина

Индийски компании са в процес на преговори за закупуване на земя с Парагвай, Уругвай и Мианмар

17:27 | 03.09.08 г.

Като дълготрайно решение за контролиране на цените на селскостопанските продукти някои от водещите производители на растителни масла в Индия планират да закупят или да вземат под аренда земя в Парагвай, Уругвай и Мианмар, където да отглежда маслодайни и бобови култури, пише Ройтерс.

Въпреки че е вторият по големина производител на ориз и брашно и голям вносител на растителни масла от Китай, Индия е засегната в последно време от покачващите се цени на храните в световен план.

Законодателните органи на страната се опасяват, че климатичните промени ще унищожат много от площите, годни за обработване в страната. Освен това земеделието в Индия е възпрепятствано както от слабата напоителна система, така и от използването на земята за строителни цели.

„Формирали сме консорциум от 14 компании производители на растителни масла, който е в процес на преговори с правителствата в Парагвай, Уругвай и Мианмар за закупуване на големи терени за отглеждане на соя, слънчоглед и варива“, пояснява Ашок Сетия, президент на водещата асоциация за търговия и добив на маслодайни култури Solvent Extractors' Association of India.

Когато цените на хранителните продукти скочиха в началото на 2008 г., Индия забрани износа и намали митата за внос на някои селскостопански продукти, за да осигури необходимото количество за населението в страната.

Правителството планира преразглеждане на рестрикциите за инвестициите в чужбина, което да помогне на индийските компании и организациите от публичния сектор да закупят обработваема земя в чужбина. Цялата реколта след това ще бъде транспортирана до Индия.

Вече са били набелязани 10 хил. хектара земя в Парагвай (на цена от 4 хил. долара на хектар) за отглеждане на соеви култури. Предложенията от Бразилия и Аржентина са на цени от около 6 хил. долара за хектар.

Придобиването на земята в Парагвай се очаква да струва около 2 млрд. рупии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 21.08.22 г.
fallback