fallback

Пазарът на имоти в Маями донесе разочарование за собствениците на жилища

За много от продавачите постоянно покачващите се цени са били даденост, сега обаче пазарът е залят с оферти

17:26 | 02.09.08 г.

Собствениците на жилища навсякъде в САЩ се намират в доста неизгодна ситуация, но в Южна Флорида обезценяването на имуществото е особено сериозно за хората, свикнали да гледат на недвижимите имоти като на средство за бързо забогатяване, пише New York Times.

Цените на жилищата в областта на Маями са се покачвали стабилно в продължение на 86 поредни тримесечия, но миналата есен са започнали да се понижават.

За много от продавачите постоянно покачващите се цени са били даденост, а сега е налице ново състояние: разкаяние или спомени за минали оферти. Сега, когато пазарът е залят с имоти, трудно могат да бъдат постигнати същите цени.

Натискът върху цените до голяма степен се дължи на банките, които се опитват да се освободят от имоти, които се продават заради финансови затруднения. Допълнително и брокерите на недвижими имоти допринасят за наличността на пазара, предлагайки имоти на цена под дължимото по ипотеката, като кредиторът опрощава остатъка от дълга, за да може да се осъществи сделката.

Към последната седмица 24% от около 34 хил. еднофамилни къщи за продажба в окръзите Маями-Дейд и Брауърд и 20% от 47 хил. апартаменти са били обявени за продажба за по-малко от дължимата по ипотеката сума.

Често срещано явление в този регион е апартаменти и къщи да се предлагат за продажба или под наем едновременно. Имотите, които се отдават под наем, преди формиращи една четвърт от всички сделки в областта, в момента преобладават. Около две на всеки три сделки по линията Маями-Форт Лодърдейл от януари насам са били за отдаване под наем.

На пазар, на който определящо е търсенето на неосновни жилища, а цените все още се понижават, купувачите са в режим на изчакване. Според брокерите на недвижими имоти в региона стандартна покупка се осъществява чак след тримесечно проучване и тримесечни преговори.

Местният сектор на недвижими имоти е бил принуден да си припомни отдавна забравени дилеми - „да вземеш под наем или да купиш“. Много от собствениците неочаквано се превръщат в наемодатели.

Има естествено и печеливши от ситуацията - хората, които развиват бизнес с продажба на имоти на цени под дължимото по ипотеките.

Най-богатите също са незасегнати. Имоти, които се предлагат за над 1 млн. долара, се продават много по-добре от тази над цена от 500 хил. долара и надолу, казват брокерите.

Обнадеждаващи за пазара са данните, че все пак обемът на продажбите в щата изглежда се е стабилизирал след месеци на понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 26.08.22 г.
fallback