fallback

Инвестират над 40 млн. евро в търговски парк в Търговище

Очакваната годишна възвръщаемост е 8,5%, според инвеститорите Търговище предлага добри условия за подобен проект

12:29 | 02.09.08 г.

Търговище Парк. Визуализация: Chapman Taylor

Над 40 млн. евро ще инвестира Грийнфилд България ООД в изграждането на търговски парк в Търговище, съобщи на пресконференция днес Павел Суджарски, управляващ съдружник на инвестиционната компания. Финансирането ще бъде осигурено чрез собствени средства и банков кредит. Водят се преговори и с инвестиционен фонд за съвместно управление. 

Търговище Парк ще бъде разположен върху терен от над 92 хил. кв. м до околовръстния път на града, непосредствено до главния път София – Варна.

Общата предвидена разгъната застроена площ на комплекса е 40 хил. кв. м. Те включват мол на два етажа с РЗП 15 хил. кв. м, хипермаркет за хранителни стоки с РЗП 5 хил. кв. м, хипермаркети за техника, строителни материали, мебели и други, както и бензиностанция и заведение за бързо хранене. По-голямата част от търговските обекти ще представляват магазини от типа big box. Към комплекса е предвиден паркинг с над 1200 паркоместа.

Към момента компанията има готов идеен проект, като се надява да получи разрешително за строеж до края на годината. Планираното откриване на обекта е през март 2010 г., каза Валери Василев, другият управляващ съдружник на дружеството.

Архитектурният проект на парка се разработва от лондонското архитектурно студио Chapman Taylor, които са проектанти и на наскоро открития Мол Варна.

„В Търговище няма големи търговски вериги и се надяваме ние да ги заведем там, като създадем място, подходящо за големите наематели“, коментира Павлина Никова, мениджър „Търговски площи“ във Фортън, консултант и ексклузивен агент по отдаването под наем на проекта.

Търговските площи в big box магазините ще се отдават под наем на нива около 8 евро за кв. м, а в мола заложените нива са между 12 и 20 евро за кв. м. Минималният срок на договорите е 5 години. Вниманието е насочено към марки от средния и нисък ценови сегмент, уточни Никова.

Очакваната годишна възвръщаемост от проекта е 8,5%. Според инвеститорите Търговище предлага добри условия за подобен проект, тъй като в областта живеят около 170 хил. души.

За последните 4-5 години инвестициите в икономика и инфраструктура в Търговище надхвърлят 400 млн. евро, съобщи кметът на града Красимир Мирев, който също присъстваше на пресконференцията.

Основната дейност на Грийнфилд България е развитие и инвестиции в недвижими имоти в България и Румъния. Компанията е създадена чрез партньорство между Имоти България и Бейтс България. Двете компании работят заедно в Югоизточна Европа и имат офиси в София, Варна, Букурещ, Тимишоара, Белград, Загреб и Подгорица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 27.08.22 г.
fallback