fallback

Проблемите в авиосектора може да засегнат пазара на ваканционни жилища

Британците с "втори дом" в чужбина може да видят как инвестициите им се стопяват заради орязването на полети или фалити на компании

17:54 | 01.09.08 г.

Последствията от кредитната криза и нарастващите цени на горивата може да ограничат нискобюджетните полети и да сринат цените на ваканционните имоти, смятат експерти в сектора на авиацията, цитирани от британския Daily Mail.

Нискотарифната авиокомпания Zoom стана поредната жертва на финансовите трусове и обяви фалит миналата седмица.

Шефове на авиокомпании вече предупреждават, че хиляди британци, които са купили втори дом в летен или зимен курорт в чужбина в близост до дестинация, обслужвана от нискотарифни авиокомпании, може да видят как инвестициите им се стопяват, защото полетите се орязват или други самолетни компании фалират.

Сред дестинациите, които губят полети, са Палма де Майорка, Валенсия, Гранада и Базел.

Шефът на Ryanair Майкъл О'Лиъри прогнозира, че разходите на компанията за гориво ще се удвоят до 1,2 млрд. паунда тази година.

Мрачните зимни месеци може да донесат разочарование на хиляди британци с ваканционни имоти в дестинации, до които евтините полети не стигат.

„Ако сте собственик на имот на места като бивша Югославия или Румъния и разчитате на някои от полетите на Ryanair до тези страни, може и да имате известни грижи, но моята работа не е да гарантирам цените на имотите в Румъния или България“, казва О'Лиъри.

Независимият експерт в авиосектора Алън Боуен също описва мрачна картина за евтините полети в предаване по ITV1: „Тази ситуация е без прецедент. Досега не е имало случай разходите да нарастват, докато търсенето намалява, а именно пред такъв сценарий сме изправени тази есен и зима“.

„Клиентите очевидно се притесняват за доходите си, кредитната криза е тук. Очаквам по-малко хора да търсят полети през идните шест месеца“, прогнозира той.

Шефът на Monarch Airlines Тим Джийнс заявява в в същото предаване, че клиентите могат да очакват още полети да бъдат спрени през следващите месеци. Компанията вече се отказа от дестинацията си до Гранада в Испания.

„Както неведнъж е отбелязвано, определено не сме в бизнеса, за да поддържаме определени полети просто за удобството на собствениците на ваканционни имоти“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
fallback