fallback

2008 – годината на сегментиране и отрезвяване на пазара на имоти у нас

Пазарът се развива много по-нормално от предишни години, намаляват спекулативните сделки

15:40 | 01.09.08 г.

2008 е годината на сегментиране на пазара на имоти у нас и на отсяване на участниците и качествените проекти. Около това мнение се обединиха участниците в дискусия във връзка с предстоящото изложение за имоти BalPEx, представители на агенции за имоти у нас и строително-инвестиционни компании.

„Пазарът се сегментира и отрезвява“, коментира Михаил Чобанов, управляващ директор на Bulgarian Properties. По думите му в средния клас се отчита леко повишение на цените, особено в петте големи града – София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе. Във високия клас има трайно повишаване на цените, неподвластно на общото състояние на пазара, докато в ниския се наблюдава корекция надолу. За пример той посочи, че в ниския клас вече може да се купи ваканционен имот на цена 500-600 евро/кв. м в Слънчев бряг.

Мнението му беше подкрепено от Иван Горанов, управляващ съдружник на Home for You, според когото тази година ще се наблюдава също и диференциация на участниците. „През последните години на пазара се появиха проекти и инвеститори без нужния опит и 2008 г. ще бъде годината на отсяване на участниците. Идването на чуждестранни инвеститори означава, че няма криза на пазара“, заяви той.

„Така нареченият нисък сегмент (700-800 евро/кв. м) е жив, тъй като там се сключват големият брой сделки. Добре се развива и пазарът с ексклузивни жилища на цени 1700-1800 евро, дори 2 хил. евро/кв. м. По-труден ще бъде пазарът за тези имоти, чиито цени са около 1500 евро/кв. м и най-вече тези без добра инфраструктура“, е мнението на Илиян Николов, регионален директор на REMAX.

Според Теодора Димитрова, управляващ партньор на ERA България, заради оскъдното предлагане на готови жилища цените им продължават да растат, макар и бавно. По думите й пазарът на жилища в страната се развива много по-нормално в сравнение с предишни години и в бъдеще ще има значително по-малко покупки със спекулативна цел, като така те няма да окажат толкова голямо влияние върху пазара.

Четвъртото издание на BalPex ще се проведе в София от 10 до 12 октомври, като ще представи над 300 проекта от всички сегменти на пазара. Според проучване на организаторите на изложението около 65 хил. нови жилища може да бъдат построени в София през следващите пет години и още около 30 хил. - в Пловдив, Варна и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 01.09.08 г.
fallback